"Çankırı Sarımsaklı Et" Yemeği Coğrafi İşaret Tescil Belgesini Aldı

Tescil töreni Astarlızade Sabiha Anne Kadın Eğitim Kültür Merkezi’nde yapıldı.

"Çankırı Sarımsaklı Et" Yemeği Coğrafi İşaret Tescil Belgesini Aldı
09 Eylül 2019 - 20:28 - Güncelleme: 09 Eylül 2019 - 21:16

Çankırı’mızın Sarımsaklı Et yemeği Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak coğrafi işaret tescil belgesini almaya hak kazandı.

 

Çankırı’nın yemek ve sofra kültüründe önemli bir yeri olan “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeği, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret ile tescillendi. Türk Patent ve Marka Kurumu, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’e “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeğinin Marka Tescil Belgesini takdim etti.

 

Tescil töreni Astarlızade Sabiha Anne Kadın Eğitim Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene Vali Hamdi Bilge Aktaş, Eşi Hanımefendi Seval Aktaş, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hıdır Ayçiçek ve eşleri, Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve diğer davetliler katıldı.

 

İlk coğrafi işareti Çankırı Yumurta Tatlısı’na alan Çankırı Belediyesi, ikinci coğrafi işareti ise “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeğine aldı. Marka Tescil Belgesini Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın elinden alan Başkan Esen, Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası, Çankırı Kaya Tuzu, Çankırı Küpecik Peyniri ürünlerinde de yaptıkları coğrafi işaret başvurularının tamamlandığını ve inceleme sürecinin devam ettiğini belirtti. Esen, “Kalbe giden yol nasıl mideden geçiyorsa; bir ülkeyi, bir şehri tanıtmanın yolu da mutfak kültüründen geçer. Ülke olarak bu alanda yapılan birçok girişim sayesinde ‘Dünyanın kalbine giden yol, Türk mutfağından geçer.’ diyerek iddiamızı ortaya koyabiliyorsak, Türk mutfağının içerisinden Kaya Tuzunun Başkenti Çankırı’mızın da önemli bir yeri olduğunun altını çizmek lazım. Öncelikle bir hususu gururla ifade etmek isterim ki; Türk mutfağının birbirinden eşsiz ve leziz yemeklerle kurulan sofrasında tuzumuz var. Bir şehrin yolu, suyu, kaldırımı, sanayisi ne kadar önemliyse mutfak kültürü de o kadar önemlidir. Bizler köklü ve zengin bir mutfak kültürüne sahip bir şehrin halkıyız. Bize düşense böyle bir mirasa hakkını vererek sahip çıkmak, markalaştırmak, diğer tüm şehirlere ve hatta dünyaya tanıtmak ve ticari platformlarda yer almalarını sağlamak.” diyerek tescillenen ürünleri daha iyi tanıtmanın, turistik bir değere dönüştürmenin ve Çankırı’ya ekonomik katkı sağlamanın gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

 

Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise Çankırı Sarımsaklı Et tescilinin önce Çankırı’ya sonra da Türkiye’ye önemli katkılar sağlaması temennisinde bulundu.

 

Astarlızade Sabiha Anne Kadın Eğitim Kültür Merkezinde düzenlenen Çankırı Sarımsaklı Et Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni’nin sonunda Çankırı’nın tescillenen ve tescil için başvurusu devam eden ürünler ile yöresel yemeklerinden örnekler sergilenerek katılımcılara ikram edildi.

 

Çankırı’yı ziyaret edenlerin damak tadında güzel bir lezzet bırakan yemek,  Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın “Çankırı Sarımsaklı Et” ismi ve coğrafi işaret logosu eşliğinde menülerde yer alacak. Çankırı Belediyesi önderliğinde oluşturulan denetim kurulu ise Çankırı Belediyesi’ne bildirim yaparak izin alan ve “Çankırı Yumurta Tatlısı” ile “Çankırı Sarımsaklı Et” yemeğini müşterisine sunmak isteyen işletmeleri denetleyecek.

 

Tören öncesi misafirlere Sarımsaklı Et yemeği ikram edildi. Törende Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan birer konuşma yaptılar. Ardından Çankırı Sarımsaklı Et yemeğinin tescil belgesi, Prof. Dr. Asan tarafından Belediye Başkanı Esen’e takdim edildi. Törenin sonunda protokol üyeleri Çankırı’ya özgü meyve ve yöresel yiyeceklerden oluşan sergiyi gezerek, Çankırı’nın lezzetlerini tattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 8486 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • cankırı yerlisi
    4 yıl önce
    Bakır mangalada çorba konuldugunu ilk Çankırıda gördük ve çok güldük. Bakır mangal içine köz koymak içindir çorba koymak için degildir. Bilğinize.....