Ahilik Komitesinden Başkan Esen'e Ahi -Yaren Ziyareti
“Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olan ahiliğin Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yeri bulunmaktadır."

14 Eylül 2022 - 11:59 - Güncelleme: 14 Eylül 2022 - 12:05
Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, 35. Ahilik Haftası ve Yâran Kutlamaları kapsamında ziyarette bulunan Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve yönetim kurulu üyelerini makamında ağırladı. Ahilik Komitesi, günün anısına çiçek takdim ederek desteklerinden dolayı Başkan Esen’e teşekkür etti.
Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Ahilik ve Yâran Kültürü ile ilgili bilgiler verdi. Karadeniz, “Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olan ahiliğin Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yeri bulunmaktadır. Bir iş basamağında olgunlaştırmayı; yamak, çırak, kalfa ve usta olarak sıralı yükselmeyi ve bu basamakların her birinde baba evlat ilişkisi içerisinde bağlanmayı getirmiştir.“ diyerek özellikle pandemi döneminde Çankırı esnafının sıkıntılarına kayıtsız kalmayıp destek verdiği için Başkan Esen’e teşekkür etti. Ziyarete 23 yılını lokantacılık mesleğine adamış ve halen mesleğini en iyi şekilde icra ettiği için Yılın Ahisi seçilen Burhan Çalışkan, özverili ve uyumlu çalışması ile Yılın Kalfası seçilen Hasan Mert Yılmaz ile ustasının bilgi ve birikiminden faydalanmak için elinden gelen çabayı gösterdiği için Yılın Çırağı seçilen Kaan Kemba da katıldı.
Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Esen, Uluslararası Çankırı Tuz Festivali kapsamında oluşturdukları Sanayi Fuarı’nda herkese kullandıkları birçok malzemenin Çankırı’da üretildiğini göstermek ve Çankırı esnafımıza tanıtım ve satış için fırsat oluşturmak istediklerini söyledi. Her koşulda Çankırı esnafının yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Esen, “Bizim kültürümüzde de inancımızda da yardımlaşma ve paylaşma var. Ticaretin içinden gelen bir Belediye Başkanı olarak ahiliğin ne demek olduğunu bilenlerden biriyim. Geçmişte yarende çaldık da yaren yaktık da. Festivalimizdeki logomuzda bulunan 18 işaretinde yarenliğin ve ahiliğin ne demek olduğunu ifade ettik.
Oradaki 18’in 1’i gibi görünen ve Elif’e benzeyen okun yarenliğimizi anlattığını logomuzun özetinde de söyledik. Ahilikteki esaslar, Türk milletinin örfünde adetinde olan bir kültür. Bu yıl 35.sini kutluyoruz. Gelecek nesillere bu şekilde aktarmış oluyoruz. Bu kültürün aktarılmasına emek verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları Başladı
Vatandaşlara Ahi Pilavı İkram Edildi
Çankırı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Çankırı Belediyesi iş birliği ile 35. Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları kapsamında vatandaşlara Ahi Pilavı ikram edildi. Başkan Esen, kazanların başına geçerek bolluk ve bereket getirmesi için esnafa ve vatandaşlara Ahi Pilavı ikram etti.
35. Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları Çankırı’da başladı. Resmi ziyaretlerin ardından 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen tören ile devam eden kutlamalarda konuşan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Ahilik kültürünün Anadolu’nun her yerinde kabul görmesi, sevgi ve hoşnutluk ile karşılanmasının insanı insan yapan, insanı kıymetlendiren anlayış biçiminden ileri geldiğini söyledi.
Ahi Evran’dan günümüze kadar gelen, sanat, iş, ahlak gibi çoklu alanlarda rol model olan Ahilik kültürünün bu coğrafyanın çocuklarını kucaklamış; usta- çırak geleneği içerisinde işinin erbabı, kaliteli ve sanatkâr insanlar yetiştirebilme hedefini açıkça ortaya koyduğunu belirten Esen, “Şu anda yaşatmakta olduğumuz Çankırı yâran kültürümüz de Ahilik erkânına benzemektedir. Adı ne olursa olsun; hepsi de yiğittir, gözü karadır, özü sözü birdir. Hepsinin de eli, kapısı, gönlü açıktır. Her iki kültürün özünde cânı gönülden muhabbet esastır. Bu açıdan ahilik ve yâran kültürlerinin doktrinini iyi anlamak sadece bizim coğrafyamız için değil, tüm dünya insanlığı adına doğru bir yol çizebilmek için önemlidir.” diyerek bu kültürün yaşatılmasında emeği geçen tüm yarenlere teşekkür etti.
Tören, ÇAYASAD Başkan Yardımcısı Yüksel Arslan’ın “Çankırı’da Osmanlı Dönemi Ticari Hayat ve Esnaf Teşkilatları” konulu konferansının ardından usta çırak geleneğini anlatan tiyatro oyununu, şed kuşatma töreni ve plaket takdimi ile sona erdi.
100. Yıl Kültür Merkezinde başlayan kutlama töreni, Sultan Süleyman Camii bahçesinde vatandaşlara Ahi Pilavı dağıtımı ile devam etti.
Bu haber 1868 defa okunmuştur.
FACEBOOK YORUMLAR