İlimizde 36. Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları Başladı

18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Ahilik Haftası ve Yaren Kültürü Kutlamaları” dolayısıyla 20 Eylül 2023 Çarşamba günü ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

İlimizde 36. Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları Başladı
20 Eylül 2023 - 21:20 - Güncelleme: 20 Eylül 2023 - 21:46
İlimizde 36. Ahilik Haftası ve Yâran Kültürü Kutlamaları Başladı

Çankırı'da AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Pelin Yılık'ın katılımıyla Ahilik Haftası kutlandı.

36. Ahilik Haftası Kutlamaları Düzenlenen Etkinliklerle Gerçekleştirildi

18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Ahilik Haftası ve Yaren Kültürü Kutlamaları” dolayısıyla 20 Eylül 2023 Çarşamba günü ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Kutlamalar saat 09.00’da Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Ardından Çankırı Ticaret İl Müdürü Mehmet Ali Yaranbaşı ve Karadeniz başkanlığındaki heyet Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’i makamında ziyaret ettiler.

Bu kapsamda sabah saatlerinde Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Ticaret İl Müdürü Mehmet Ali Yaranbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, ilimiz Ahisi Arif Bayrak ve Çankırı esnafı yâranlarımız Valimiz Sn. M. Fırat Taşolar'ı ziyaret ettiler.

Daha sonra Atatürk Kültür Merkezinde kutlama programı gerçekleştirildi

Programa Valimiz Sayın M. Fırat Taşolar, AK Parti Grup Başkan Vekili Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. İbrahim Çiftçi, Vali Yardımcısı İsmail Küreci, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çıbık, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, daire amirleri, STK temsilcileri, siyasi partilerin il başkanları, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Milletvekilleri Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Pelin Yılık günün anlam ve önemini belirten (Ahilik Haftası hakkında) konuşma yaptılar.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osmanı Osman Karadeniz Ahiliğin önemini işaret etti.

Karadeniz, “Günümüzde ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta; Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de ahilik akla gelmektedir. Türklerin ekonomik hayatında önemli rol oynadığını bildiğimiz ahilik uzun yıllar boyu Türk ahlakının da simgesi olmuştur.” dedi. Konuşmasında Ahilik kelimesinin kökeni ve anlamına, şed kuşatmanın ahilikteki önemine ve Ahilikte dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Karadeniz, Çankırı’da geleneği sürdüren yaranlara teşekkür ederek Ahilik Haftasının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.”

Programda konuşma gerçekleştiren Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, kendisininde bir esnaf olduğunu belirterek, “Esnaflıktan gelen bir kardeşiniz olarak; esnaf ve sanatkârlarımız için son derece önemli ve anlamlı bir haftanın başlangıcında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetim olarak ortak akılla çözüm odaklı çalıştıklarını ifade eden Başkan Esen, “Çankırı Belediyesi olarak, verdiğimiz hizmetlerin temelinde üretici ve girişimci bir ruh yatmaktadır. Diyeceksiniz ki; bunun ahilik kültürü ile ne ilgisi var. Çözüm ve gelişme odaklı bu ruh, ahilik kültürünün günümüze uyarlanmış, modern halidir. Çankırı halkı, geçmişten bugüne Ahilik ile yâran kültürünü birleştirerek en güzel örneklerini sergilemiştir. Yaşam biçimimiz yalnızca dürüst ticaret üzerine değil, aynı zamanda dayanışma ve kardeşlik hikâyesi üzerine kurulmuştur. Bu iki kültürün ortaklığı ile bir havuz oluşturulmuş ve herkes bu ortak kültürün paydaşı olmuştur. İşte biz de yerel yönetim olarak, daha ilk günden itibaren, hizmetlerimizin gerçekleştirilmesini ortak akıl ve ortak karar ilkesi üzerine kurduk. Şehrimiz ve halkımız için gerçekleştireceğimiz her çalışma ve projenin paydaşı, Çankırı’daki vakıflar, dernekler, iş adamları, kurum ve kuruluşlar ile 7’den 70’e tüm vatandaşlarıdır.

Ahiliğin ve yâranlığın temelinde insana değer vermek esastır. Yerel yönetim anlayışımızı şekillendiren de kültürümüzden bize aktarılan bu öğretilerdir. Çalışmalarımızın odak noktasında her zaman insan vardır, vatandaş vardır, halk vardır. Her iki kültürün sentezi, bizlere her şeyden önce meslek etiğini ve doğup büyüdüğümüz topraklara vefayı ve muhabbeti aşılamıştır. Bu duygu ve düşünceler ile Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran başta olmak üzere, bu kültürü büyük bir çaba ve sadakat ile günümüze kadar getiren herkese minnetlerimi sunuyorum.” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki programda konuşan Akbaşoğlu, Ahilik teşkilatının öneminden bahsetti.

Ahilik, loncalık ile bize ışık tutan bir sistem oluşturulduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu konuşmasında, “Lonca sistemi dediğimiz sistemde, hiyerarşik anlamda çıraklıktan ustalığa adeta doktoradan profesörlüğe gibi temsil edebileceğimiz o meslekteki kariyer, liyakat odaklı, daha geniş bilgi birikiminin, görgünün, zanaata, sanata ve güzel bir esere hizmete dönüştürmenin ifade eden ahilik teşkilatını kurumsal yapısı zaman içerisinde bizi bir cihan devleti haline getirmiştir. Dolayısıyla belki basitmiş gibi görülebilen bu incelik, bizi dünyada küresel anlamda gözle görülür elle tutulu örnek teşkil edebilecek bir noktaya taşımıştır. Bu hepimizin ortak geçmişi. Geçmişte takılı kalmamak bunu çok iyi özümsemeliyiz. Burada kendi değerler manzumemizi sapasağlam çıkarıp almak içselleştirmek bununla beraber ileriye dönük bizden sonraki nesillere çok daha iyi daha sağlam bir gelecek temin etmek. Ahilik Haftalarının anma toplantılarının sebebi geçmişten geleceğe köprü kurarak toplumsal ve bireysel faydayı önceleyecek şekilde ve hafızaları tazelemek ve gelecek nesillere aktarmak. Dün bugün ve yarın her zaman geçerli olan şey adalettir, hakkaniyettir, asalettir, dürüstlüktür, iyiliktir, güzelliktir ve hayrı sağlamaktır. İnsanların en hayırlısı insanlığa faydalı olanıdır. Dolayısıyla yaptığı işi en güzel şekilde üreten bir çırak, kalfa, usta, veya hangi sıfatı taşırsak taşıyalım onun hakkını verecek şekilde sorumluluğumuzun yetkimizin ve görevlerimizin berberce idrakinde olarak bu çıktıların fazlalaşması dünyada bizi çok farklı yere taşıyacaktır.” diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı’nın öneminden bahseden Akbaşoğlu, “Muazzam bir medeniyetin mensupları olarak şimdi yeni bir arifedeyiz. Türkiye Yüzyılı diyoruz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, 85 milyon olarak. Bu yüzyıl bizim yüzyılımız olsun her alanda. Herkesin itibarını, göğsünü gere gere ortaya koyduğu bir devletin bir vatandaşı olarak, bütün insanlık tarafından örnek olarak gösterilecek güzelliklere küresel anlamda imza atalım. Türkiye’nin ortaya koyduğu ‘Daha adil bir dünya mümkündür’ söylemi bugün bütün dünyada, Birleşmiş Milletler ’de karşılık buluyor. Aslında bunu, ahiliğin ruh ve manasının bugüne yansıması ve izdüşümü olarak görebiliriz. Markalaşarak, katma değeri fazlalaştırarak, yatırım, üretim, ihracat, istihdam manasında ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak hedefini hep beraber gerçekleştirmeliyiz.” İfadelerine yer verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Pelin Yılık ise gerçekleştirdiği konuşmasında ahiliğin bir fırsat olduğunu vurguladı. Ahilik Haftasının birlik ve beraberliği pekiştirdiğini ifade eden Yılık “Ahilik; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın bir yandan sanat, ticaret ve ekonomi alanlarında gelişerek çeşitli meslek kollarında yetişmelerini sağlayan; diğer yandan onları ahlaki yönden yetiştiren önemli bir kavramdır. İlkeleri cömertliğe, vatanseverliğe ve mertliğe dayanan Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahilik, meslek sahiplerinin mesleklerini dürüstçe icra etmelerini, müşterilerine saygılı davranmalarını ve topluma faydalı bireyler olmalarını amaçlamıştır. Ahilik Haftası, bu köklü geleneği kutlamak ve canlandırmak için bir fırsattır. Bu hafta, esnafımızın ve işçilerimizin çabalarını takdir etmek, onların emeklerine saygı göstermek ve toplumsal dayanışmayı pekiştirmek için bir vesiledir. Ahilik Haftası, meslek sahipleri arasındaki kardeşlik duygusunu yeniden canlandırmak ve bu değerleri genç nesillere aktarmak için bir fırsattır.” Şeklinde konuştu.

Ahilik kültürüne her zaman sahip çıkacaklarını belirten Yılık, konuşmasında şöyle devam etti “Bugün burada bir arada oluşumuz, Çankırı’nın gurur kaynağı olan yaren kültürünü daha yakından tanımak ve tanıtmak için de önemli bir fırsattır. Yaren kültürü, bölgemizin ve ülkemizin köklerine uzanan derin bir mirası temsil etmektedir. Bu mirası korumak ve yaşatmak, hepimizin önceliği olmalıdır. Temeli ahilik, yaren kültürü, Çankırı’nın tarihinde ve kimliğinde önemli bir yere sahiptir. Bu kültür, dayanışma, yardımlaşma ve birlik duygusunun simgesidir. Yarenlik, insanlar arasında sıcak ilişkilerin ve kardeşliğin bir ifadesidir.

Selçuklulardan Osmanlıya oradan Cumhuriyet dönemine aktarılmış ve günümüzde de Türkiye’de çeşitli yerlerde toplum yaşamında önemli bir yer tutan, etkili uzlaştırıcı ve birleştirici bir kültürdür Yarenlik. Yaren Kültürü, Çankırı’nın ve ülkemizin değerli bir hazinesidir. Bu kültürü yaşatmak ve geleceğe taşımak, hepimizin sorumluluğudur. Yaran; Çankırı’nın geleneksel kültürünün en önemli simgesidir. Yâran kültürü, temelde iki kökten beslenir. Birincisi Türk gelenekleri ve görenekleri yani yerel kültürel mirasımız, diğeri ise İslam inancı ve değerlerine dayanır. Kelime anlamı dost, arkadaş olan Yaran kelimesi, kültürel manada misafirperverlik, cömertlik, cesaret, kahramanlık, yiğitlik, yardımlaşma ve dayanışma, birlik ve beraberlik, sevgi ve saygı, istikrar, düzeni bozacak davranışlardan uzak durma, merhamet, ve tevazu gibi ana kaynaklardan beslenir. Yaranın kapısı açıktır, misafirperverdir. Kalbi açıktır, gönlü temizdir kimseye karşı kin ve nefret beslemez.

Yaran Meclisi 24 Oğuz Boyunu temsilen 24 Yaranın bir araya gelmesinden oluşur. Bir nevi evlatlarımızı toplumsal yaşama erdemli insanlar olarak hazırlar. Çankırı’mızın bu önemli kültürünün iyi anlaşılması açısından önemli bir fırsat olan bugünde dileğim odur ki bu önemli gelenek geçmişten geleceğe bir köprü olsun ve genç nesillerimize aktarılsın.” İfadelerine yer verdi.

Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin tiyatro gösterisi sunuldu.

Konuşmaların ardından yaran gösterisi ve tiyatro gösterisi sunuldu. Akabinde ilin Ahisi seçilen terzi esnaflarımızdan Arif Bayrak’a şed kuşatılarak, yılın kalfası Kaan Geliş, yılın çırağı Enes Gökmen'e ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Ahilik konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren Büşra Gani, Alperen Ayten, Nisa Çakmak ve Kasım Efe'ye ödülleri verildi. Valimiz M. Fırat Taşolar tarafından plaket verildi.

Atatürk Kültür Merkezindeki program sonrasında Öğle namazını müteakip Büyük Cami önünde (Ulu Cami'de) vatandaşlarımıza Valimiz Sayın M. Fırat Taşolar, AK Parti Grup Başkan Vekili Çankırı Milletvekili Av. Muhammet Emin Akbaşoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen tarafından Ahi Pilavı ikram edildi.

Son olarak program kapsamında Ulu Cami mevkiinde faaliyet gösteren esnaflar ziyaret edildi.

Bu haber 3234 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum