Abdulmuttalip Çağlar, Enes Kara, Ahmet Çağlar, İsmail Özdemir Yaranağalar Muhteşem Bir Ocak Yaktılar
Çankırı sevdası, Çankırılı sevdası taşıyan Çankırı Esnafları Yaran Kültürünü Yaşatma Eğitim Ve Gençlik Derneği Yaranlarının yaktıkları ocaklar şekçin davetli konukları ile dolup taşıyor. Yaran Evi onlara dar geliyor.
Muhteşem Bir Geceye İmza Attılar
Çankırı Esnafları Yaran Kültürünü Yaşatma Eğitim Ve Gençlik Derneği 2018-2019 Yaren ocak tarihlerinin belli olmasından sonra ilk ocaktan sonra ikinci ocakta yakıldı.
Tarih boyunca İl’in gerek Sosyo-Ekonomik, gerekse Sosyo-Kültürel yapısında önemli bir yer tutan Çankırı Esnafları Yaran Kültürünü Yaşatma Eğitim Ve Gençlik Derneği Yaranları Yaran Kültürünü tanımak isteyenlere yararlı olabilmek açısından Yaranımız Yarınımızdır sloganı ile şehiriçi, şehirdışı, yurtdışından gelen misafirlere kapılarını açarak Milli Kültür Mirasımız “Yaran” nedir diye soranlara önemli mesajlar vererek tarih yazıyorlar.
19 Ocak 2019 günü Murat Altun, Nevzat Sezer, Okan Dakımcı, Kürşat Ülker, Gökhan Burak Kaçmaz yaranağlar ocaklarını yakarak sıralarını savdılar. Arap verme sistemiyle, 26 Ocak 2019 günü 2.ci ocak sahipleri olan yaranağalardan Abdulmuttalip Çağlar, Enes Kara, Ahmet Çağlar, İsmail Özdemir yaranağalara devrettiler.
Çankırı sevdası, Çankırılı sevdası taşıyan Çankırı Esnafları Yaran Kültürünü Yaşatma Eğitim Ve Gençlik Derneği Yaranlarının yaktıkları ocaklar şekçin davetli konukları ile dolup taşıyor. Yaran Evi onlara dar geliyor.
Basın temsilcisi Musfafa Çelik “Yaran meclislerimizde, Milli ve manevi cephesi güçlü bir nesil yetiştirilmektedir. Ne mutlu geleceğine sahip çıkan vatan evlatlarına.” Dedi.
Yaran Meclislerinde Bir Çok İnsanı Ağırlamaya Devam Ediyorlar
Abdulmuttalip Çağlar, Enes Kara, Ahmet Çağlar, İsmail Özdemir yaranağalar "Sevgi dolu bir yaran ocağını daha yaktılar. Konuklarına zevkli dakikalar yaşattılar."
Misafirlerin bu geceki yaran ocağına belirli saatte gelmeleri ile; oturup kalkmasını, konuşmasını bilen, yol yordam görmüş kişiler olduklarını hissettirmeleri dikkatlerimizden kaçmadı!..
Ocak içerisinde kurallara uyma zorunluluğu olduğundan davetli misafirlerin bu ocağa çok rahat bir şekilde geldikleri görüldü. Kısacası Yaranda Büyükbaşaağa ve Küçükbaşağa’nın oturma düzeninden tutunda tüm hal ve hareketlerine uyarak aykırı bir cezaya maruz kalmadılar.
Sazendeler Kerem Aydınlı, Mert Derelli, Ahmet Onur Metin’in çalıp söyledikleri Mahalli oyunlar büyüledi. Orta oyunları düzenine geçinildiğinde hem yaranlar eğlendi hem de misafirler hoşça bir vakit geçirdiler. Coşkulu oyunlar oynandı. “Kömür Gözlüm, Mahim, Üçayak, Çarşılardan Üç Mum aldım, Kahve Yemen’den gelir, Genç Osman, Fatma’m, Yıldız, Depetarla, Bir Gömlek giyer Kısarak” gibi oyunlara misafirlerde eşlik etiler.
Gecenin ilerleyen saatlerinde yemeklerin hazır olduğu Çavuş Ahmet Kaymak tarafından Büyükbaşağa’ya haber verilmesi ile yaranda yemek hazırlığı ve yemek düzenine geçildi.
Büyükbaşağa’dan başlamak üzere Küçükbaşaağa, Reis, yaran ve misafir ağaların sıra ile ellerinin yıkanmasına yardımcı olunuldu. İbrik, leğen ve havludan oluşan temizlik, gelenek, görenek düzeninde neler olup bitiyor yabancı misafirlerin şaşkın şakın bakışları arasında kendilerini büyülemeye vesile oldu.
Sofralar hazır olduğundan Çavuş Ahmet Kaymak Büyükbaşağaya “buyur başağam” dedi. Büyükbaşağa, Küçükbaşağaya, Küçükbaşağada Reise, Reis de bütün yaran ve misafirlere buyur ederek takım yemekleri ağız tadıyla yenildi. Yemek yenildikten sonra dua eller sema ya açılıp dualar edildi. Bundan sonra sofralar kaldırıldı. Çaylar ikram edildi. Daha sonra ufak tefek oyunlar oynandı. Gecenin son dakikalarına girildiğinde misafirlerin kalkıp, gidecekleri anlamına gelen kahveleri ikram edildi.
Kahve boşları alınınca Sazendeler hep birlikte Cezayir havasını çaldılar. Çavuş Ahmet Kaymak dikkat çekerek bütün yaran ve misafirleri ayağa kaldırdı. Bu gece yanan ocağa katılan davetli misafirler sıra ile yüzleri yarana dönük olarak sağ elleri kalpleri üzerinde kapıya doğru geri geri çıkarak “Allahaısmarladık, ocağınız daim olsun” diyerek yaran evini boşalttılar.
Misafirleri uğurlayan Başağalar ve ocak sahipleri yaran düzeninden çıkarak içeri girdiler. Olacak ya uğurlama sona erdi derken Yaran Evi Meclis Salonunun da yüzsüz misafirlerle karşılaştılar. Bir türlü yaran meclisinden çıkmayan yüzsüz misafirlere külü kahve verilse de yine banamısınız demediler. Küllü kahvede kesmedi. Yapacaklarını yaptılar, ellerinden geleni de arkasına koymadılar. Bu da olmadı kapı dışına itileseye kadar her türlü cezaya maruz kaldılar. Gecenin geç vaktinde kapının önüne koyuldular. Huzurlu, mutlu bir şekilde yaranlarla helalleşip, kucaklaşarak ayrıldılar.
www.haberci18.com İnternet medya admini olarak ben deniz Mustafa Çelik habercilik açısından yaranın sonunu alabilmek şartı ile yaran ocağında işlerim bitince bende kurallara göre ayrıldım. Yanan ocak ta amacına ulaşarak son bulmuş oldu.
Çankırı'da 8 asırdır aslı gibi yaşatılan ve Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran geleneği, yaran ocaklarının yakılması ile devam ediyor. Paşabeyoğlu İş Merkezinde bulunan Yaran Evi'nde yakılan ve aralıksız devam eden yaran ocağı geleneksel kültürümüzün yaşatılması açısından büyük bir önem taşıdığından gün geçtikçe içeriden ve dışarıdan gelen konuklara öz benliğini koruyarak yaranımızın halka sunulması herkesi mutlu ediyor.
Çankırı'da kış gecelerinde esnaflar bir araya gelip yaran ocağı yakıyor. Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan sazlı sözlü eğlence, sabah namazıyla sona eriyor. Yaran toplantıları kapsamında çeşitli ikramların yanında maniler okunuyor, çeşitli oyunlar oynanıyor.
İnsanları Yaran kültürü hakkında bilgilendirmeye, “Oğlan Babadan Öğrenir Sohbet Gezmeyi, Kız Anadan Öğrenir Sofra Düzmeyi” sloganımızı aşılamaya devam.
Yaran Ocakları'nın, hem ilim ve irfan yuvası, hem de terbiye ocağı olduğunu ifade eden Büyükbaşağa Metin Ekizceli, "Yaran her Çankırılı için bir yaşam biçimidir. Yaran Meclislerimiz 1 büyük başağa, 1 küçük başağa, 1 yaran reisi ve 21 yaran olmak üzere toplam 24 kişiden oluşur. Bu da tarihimizdeki 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir. Bir de çavuşumuz vardır. Çavuşumuz yaran değildir, fakat yarandan ayrı tutulmaz. Yarana gönül vermiş, çevik, atik ve becerikli kişilerden seçilir. Misafir ağalara ve yaran ağalara hizmet eder. Büyük başağa hanlar hanı Ahi Baba vekilidir. Kendisi yarandaki en büyük söz ve idarecidir. Aynı zamanda Oğuzlar'ın en büyük boyu olan Kayı Boyu'nu temsil eder. Küçükbaşağa Oğuzlar'ın ikinci büyük boyu olan Bayındır boyunun temsilcisidir" diye konuştu.
Büyükbaşağa: Metin Ekizceli,
Küçükbaşağa: İbrahim Akdoğan,
Reis: Cengiz Efe
Yaranağalar: Osman Alaca, Abdulmüttalip Çağlar, Yasin Buğra Demirel, Ziya Karakuş, Meriç Özsu, Kürşat Ülker, Osman Tuna, Ahmet Çağlar, Tolga Birsin Albayrak, Resul Yılmaz, Yasin Arslan, Yasin Berdan, Murat Altun, Enes Kara, İsmail Koç, Yılmaz Baykın, Gökhan Burak Kaçmaz, Okan Dakımcı, İsmail Özdemir, Hakan Aydın, Tolga Kerem
Çavuş: Ahmet Kaymak
Sazende: Kerem Aydınlı, Mert Derelli, Ahmet Onur Metin
Din Görevlisi: Yeni Camii İmam Hatibi Bilal Çendek hoca
FACEBOOK YORUMLAR