Yerin 150 Metre Altında Tuzda Türk Kahvesi
Çankırı Belediyesi, tuz üzerinde yavaş yavaş pişirdiği Türk kahvesini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
07 Kasım 2024 - 07:34 - Güncelleme: 07 Kasım 2024 - 07:44
Çankırılılar Beş Asırlık Kahve Kültürü Geleneğini Tuz Üzerine Taşıdı
Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’in ilk döneminde turizm atağını başlattığı Yer Altı Tuz Şehri, ikramlarıyla da konuşuluyor. Hititlerden kalma beş bin yıllık Tuz Mağarasına açılan Tuz Kafe’de Çankırı kaya tuzu ile beş asırlık kahve geleneğini buluşturan Çankırı Belediyesi, tuz üzerinde yavaş yavaş pişirdiği Türk kahvesini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Uygulama, farklılığı ve lezzetiyle de kahve tiryakilerine bambaşka bir deneyim vaat ediyor.
Kumda Değil Tuzda Kahve
Sağlık turizmi, her geçen gün artan ziyaretçi sayısı, tuzda yöresel yemekler, Uluslararası Çankırı Tuz Festivali, Tuz Ekspresi, coğrafi işareti, maskot TUZİ derken Çankırılılar tuzu bu kez kahve yapımına dahil etti. Dünyada ilk üç arasında yer alan Yer Altı Tuz Şehri’nde yerin 150 m altında tuzda Türk kahvesi yapıldı. Tuz Mağarasını gezen konuklar hem mağaradaki galerileri geziyor hem de Tuz Kafe’de ısıtılmış kaya tuzu üzerinde bakır cezvelerde yapılan kahve eşliğinde muhabbet ediyor. Tuzda Türk kahvesi, tadı ve sunumu ile beğeni topluyor.
Bu Kahvenin Hatırı Sayılır
18 bin metrekarelik bir alana sahip olan Yer Altı Tuz Şehri’ni Dünya turizmine açmak için çalışmaları çeşitlendirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, tuzu nasıl kullandıklarından bahsetti. Başkan Esen, sosyal donatılarını artırma, ziyaretçilerin daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hoşça vakit geçirmelerini sağlamak için yaptıkları Tuz Kafe’nin önünde verdiği röportajda “Burada tuzda kahve yapıyoruz, gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Tuzda yapılan kahvenin farklı bir lezzet olduğunu söylüyorlar.” dedi ve bu lezzeti tüm ziyaretçilerin tatması gerektiğini söyleyerek Çankırı Yer Altı Tuz Şehri’nde bu keyfi yaşamaları için davet etti.
Esen, Beş Bin Yıllık Mirası Dünyaya Tanıtmaya Kararlı
Mağaradaki sosyal donatıları ilerleyen süreçte daha da artıracaklarını söyleyen Esen, Tuz Mağarasında daha fazla vakit geçirilmesini sağlamaya çalıştıklarının altını çizdi. Esen, “Sağlık açısından da çok önemli bir yer burası. Yer Altı Tuz Şehri'nin yaz kış 13-15 derece arasında değişen ısısı var. Burada negatif iyonların yoğunlukta olması sebebiyle sağlık anlamında da çok büyük katkısı var.
Özellikle KOAH ve astım hastalarımıza. Bu tuzun insanlara huzur verdiği gözlemlenmiştir. Sağlık anlamında bilimsel olarak bunlar ispatlandı. Daha önce burada milli sporcularımız antrenman yaptı, aradaki farkı gördüler. Bunları bilimsel ve teknik açıdan da ortaya koyduk. İnşallah ilerleyen süreçte de üzerine katarak şehrimizin içinde bulunan beş bin yıllık bu nimeti dünyaya tanıtıp, şehrimizin tanıtılmasına katkı vereceğiz. Bunun için de hızla ilerliyoruz. Tüm dünyadan, ülkemizden, şehrimizden ziyaretçileri bekliyoruz." dedi.
Esen, röportaj sonunda konukları ile birlikte tuzda Türk Kahvesi içti.
Bu haber 1440 defa okunmuştur.
FACEBOOK YORUMLAR