Birleşik Krallık (İngiltere) Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott Üniversitemizi Ziyaret Etti

Köy halkı tarafından karşılanan Chilcott, köy halkından Boris Johson ile akrabalıkları bulunanlar ile sohbet ettikten sonra evin bahçesinde sergilenen Çankırı Yâran ekibinin gösterisini ilgiyle izledi.

Birleşik Krallık (İngiltere) Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott Üniversitemizi Ziyaret Etti
26 Ekim 2019 - 22:00

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott, daha önce kendisini ziyaret eden ve büyük dedesi Çankırı Orta ilçesi Kalfat Köyü’nden olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a mektup yazarak üniversitenin akademik açılış törenine davet eden Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı’ya Birleşik Krallık görevlendirmesi ile iadeyi ziyarette bulundu.

 

İlk olarak Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş'ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Dominick Chilcott, burada Çankırı hakkında Vali Aktaş'tan bilgi aldı.

 

Chilcott daha sonra Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı'yı ziyaret etti. Ziyarette üniversitenin şeref defterini de imzalayan Chilcott’a Rektör Ayrancı tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencileri tarafından yapılan “Barış Güvercini” heykelleri hediye edildi.

 

Rektör Ayrancı ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

 

“Sayın Büyükelçimize buraya kadar gelip bizi onurlandırdığı için teşekkür ediyorum. Ben daha önce kendisini de ziyaret etmiştim. Ortak çalışma alanları oluşturulması ve ikili işbirlikleri hakkında önemli bazı görüşmeler yapmıştık. Bugün Sayın Büyükelçi de bize iadeyi ziyarette bulundu ve hem bu ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için görüşmeler yapıp hem de Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın büyük dedesinin de büyüyüp yetiştiği Orta ilçemizin Kalfat Köyü’ne birlikte bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Birleşik Krallık’ı biz kendimize çok benzetiyoruz.”

 

“Şimdi öyle bir zamana geldik ki bu iki büyük millet akıl birliği yapabilir. Dünya çok değişiyor, çok büyük gelişmeler var ve çok yeni imkânlar sunuyor. Kanaatime göre, bu iki milletin ve iki aklın bir araya gelmesi, çok ufuk açıcı olacak ve gelecek için insanları da çok daha umutlu hale getirecek bir dayanışma olacaktır.”

 

Büyükelçi Chilcott yaptığı konuşmada, hem görevi hem de kişisel ilgisi nedeniyle bulunduğu ülkelerin farklı şehirlerini gezmeyi sevdiğini söyledi.

 

Çankırı'da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Chilcott, "Hem görevim hem de kişisel ilgim nedeniyle bulunduğum ülkelerin farklı şehirlerini gezmeyi seviyorum. Türkiye’nin de pek çok şehrini gördüm. Şimdiye kadar göremediğim şehirleri de fırsat buldukça ziyaret etmeye çalışıyorum. Çankırı da bu şehirlerden biri. Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum.

 

Çankırı Anadolu’dur. Anadolu’nun ortasında, tuz mağaraları ve Ilgaz dağı gibi zenginlikleri ile turizm yönünden de ilgi çekici bir merkezdir. Bugün Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş’ı ziyaret ettim. Kendisinden hem Çankırı ile ilgili bilgi aldım hem de ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimizi görüştük. Değerli misafirperverliği için bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca söylediği gibi beni birkaç ay önce ziyaret eden Prof. Dr. Hasan Ayrancı’ya iadeyi ziyarette bulundum. Fakat bildiğiniz gibi Çankırı’nın önemli bir özelliği daha var. Çankırı’nın Kalfat Köyü, Başbakanımız Boris Johnson’ın baba tarafından dedelerinin memleketi. Açıkçası bu durumda Çankırı’yı ziyaret isteğimi artıran etkenlerden biri oldu. Sayın Rektör bu ziyarette, Boris Johnson’un baba tarafından dedelerinin Kalfat’ta yaşadığı evin bir tablosunu başbakanımıza iletilmek üzere bize sunmuştu. O evi bugün gözlerimle görmek de çok ilginç bir deneyim olacak." İfadelerini kullandı.

 

Daha sonra Rektör Ayrancı’nın kendisi onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Büyükelçi Chilcott, burada Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin bilimsel, akademik ve sosyal çalışmaları hakkında Rektör Ayrancı’dan bilgi aldı.

 

Yemeğin ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelen Chilcott, kendi kariyeri ve başarı hikâyesinin yanı sıra başarılı olmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili öğrencilere bilgi verdi.

 

Büyükelçi Chilcott: “Brexit’dan çıktığımızda Türkiye ile daha güçlü ilişkiler içerisinde olacağız”

 

Öğrencilerden gelen soruları cevaplayan ve gelen bir soru üzerine İngiltere-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Büyükelçi Chilcott, uluslararası ilişkilerin 3 ana kategorisinin olduğunu bunların da ulusal güvenlik, ekonomi ve ticaret ile vatandaşların deniz aşırı ülkelerde bulunduğu sürece korunmasını kapsayan konsolosluk konuları olduğunu söyledi.

 

Türkiye'nin bütün kategorilerde son derece önemli bir ülke olduğunu ifade eden Chilcott, "Ulusal güvenlik konularına bakacak olursak, Türkiye ve Birleşik Krallık NATO nezdinde müttefikler. Türkiye NATO ülkeleri arasında en büyük ikinci silahlı kuvvetlere sahip ülke ve yine aynı şekilde NATO ülkeleri arasından belki de en istikrarsız bölgede bulunan ülke. Özellikle de düzensiz göçle mücadele, terörle mücadele, ağır organize suçlarla mücadele gibi konularda Birleşik Krallık için Türkiye kadar önem arz eden sadece birkaç ülke var. Biz Brexit sonrası Türkiye ile daha güçlü ilişkiler içerisinde olacağımıza inanıyoruz." dedi.

 

Türkiye ile İngiltere'nin ticaret ve ekonomi konularını da değerlendiren Chilcott, konuşmasında şunları da söyledi:

 

"Türkiye bir G20 ülkesi. Aynı şekilde 80 milyonu aşkın bir nüfusu var ve sürekli olarak ilerleyen bir şekilde şehirleşme yaşayan bir ülke. Bu da Birleşik Krallık firmalarını ve iş dünyasını, Türkiye'de yatırım yapmak ve Türkiye’deki pazara girmek konusunda çok ciddi fırsatlar sunmaktadır. Öteki taraftan bakacak olursak da ekonomi ve ticaret bölümünde de Birleşik Krallık Türkiye'nin dünyadaki en büyük ikinci ihracatını yaptığı ülke. Ticaretimizde büyük bir artış var. Her iki ülke için de aramızdaki bu ticaret ve yatırım ilişkileri son derece önemli. Brexit sonrasında Britanya için asıl sınav da şu olacak: Avrupa birliğinden çıktığımızda, biz gümrük birliğinden de çıkmış olacağız. Bu noktada Türkiye ile aramızda devam ettirmekte olduğumuz bu güzel ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da iyi bir şekilde devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz yasal çerçeveyi oluşturmamız gerekecek."

 

"Türkiye küresel olarak sürekli önemini arttıran bir ülke"

 

Birleşik Krallıktan Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının sürekli arttığını da aktaran Büyükelçi Chilcott, "Zannediyorum bu yılsonunda Türkiye'ye 3 milyon civarı bir Britanyalı turist gelmiş olacak. Bir G20 ekonomisi olarak Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biriyiz ve aynı zamanda da bir NATO müttefikiyiz. Bölgesinde nüfuzu hızla artan bir aktör olarak küresel önemini sürekli arttıran Türkiye, Brexit sonrası dünyada Birleşik Krallık’ın ikili ilişkilerine yatırımda bulunmak isteyeceği en önemli ülkelerden biri olacaktır."

 

Üniversitedeki programının ardından Büyükelçi Dominick Chilcott, Rektör Hasan Ayrancı ile birlikte İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın dede evinin bulunduğu Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyüne geçti.

 

Köy halkı tarafından karşılanan Chilcott, köy halkından Boris Johson ile akrabalıkları bulunanlar ile sohbet ettikten sonra evin bahçesinde sergilenen Çankırı Yâran ekibinin gösterisini ilgiyle izledi.

 

Ziyarette Büyükelçi Chilcott, Rektör Ayrancı’nın gönderdiği akademik yıl açılış törenine davet mektubu ve hediyelere karşılık İngiltere Başbakanı Boris Johson tarafından yazılan teşekkür mektubunu, Johson'ın büyük dedesinin Kalafat Köyü'ndeki evinin önünde, Rektör Ayrancı'ya teslim etti.

 

Köyden ayrılırken, burada karşılaştığı sıcak ve samimi ortamı yazacağı raporda Başbakan Boris Johnson’a büyük bir memnuniyetle ileteceğini söyleyen Büyükelçi Sır Dominick Chilcott, “Umuyorum ki Sayın Başbakanımız da işlerinin yoğunluğundan vakit bulursa, buraya kendisi de bir ziyaret edecektir.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 2109 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum