TKDK'dan Aldığı Destekle Et Üretimini İki Katına Çıkardı
Çankırı’nın Kızılırmak İlçesi Karadibek Köyü’nde yaşayan çiftçi Kemal Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’ndan aldığı hibe ile Avrupa Birliği standartlarında bir besi çiftliğinin sahibi oldu
11 Şubat 2021 - 16:00
Kemal Çelik, bir sonraki hedefinin yine TKDK desteğiyle oğlu için daha büyük bir besi çiftliği kurmak olduğunu söyledi.
Çankırı’nın Kızılırmak İlçesi Karadibek Köyü’nde yaşayan çiftçi Kemal Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’ndan aldığı hibe ile babadan kalma ahırını modernize ederek, Avrupa Birliği standartlarında bir besi çiftliğinin sahibi oldu ve et üretimini iki katına çıkardı.
Besi çiftliği kurmak için 2016 yılında TKDK’ya proje başvurusunda bulunan Kemal Çelik, aynı yıl onaylanan projesi ile 725 bin TL’ye mal olan 500 m² kapalı alana sahip ve 45 başlık besi çiftliği için 480 bin TL civarında hibe aldı. TKDK’dan yüzde 65 oranında hibe alan çiftçi Çelik, eskiden kesime kadar 1 yıl beslemek zorunda olduğu hayvanı şimdi aynı kiloya 6 ayda ulaştırdığını belirtti.
TKDK’dan, hibe alan bir arkadaşı sayesinde 2013 yılında haberdar olduğunu söyleyen Kemal Çelik, modern tesisinin sağladığı faydalara değinerek, “Küçüklüğümden beri başka bir iş yapmadım. Kendimi bildim bileli hayvancılık yapıyoruz. Babamdan kalma bir ahırımız vardı. Tabii eski usül bir ahırdı; basık ve havasızdı. Hayvanın besilenme süresi uzundu ve bizim için büyük sorun olan gübreleri küreklerle temizlemeye çalışıyorduk. Ayrıca sık sık hayvan hastalıkları baş gösteriyordu. Üstelik ailecek çalışıyor olmamıza rağmen işimiz çok yorucu ve stresliydi. Ancak 2016 yılında TKDK’ya başvurarak aldığımız destek ile kurduğumuz yeni ahırda hayvanın gübresi sıyırıcıyla direkt olarak gübre deposuna taşınıyor. Hayvanların altlarını temizleme gibi bir sorunumuz da olmuyor böylece. Ahır zaten yarı açık olduğu için hayvanlar oldukça rahat ve hastalık sorunumuz azaldı. Hayvanlarda besi süresi de kısaldı. Havadar ve rahat bir ortamda beslenen hayvanlar daha çabuk et tutuyor. Eski ahırımızda sadece 10 baş hayvan bulunmasına rağmen iki kişi ancak işleri yetiştirebilirken bu ahırda bir kişi bile işleri idare edebilir.” şeklinde konuştu. Çelik, ayrıca proje kapsamında yem ezme makinesi, yem karma ve dağıtma, römork, ön yükleyici gibi gerekli makine ekipmanları da aldıklarını, bu makine ve ekipmanların hayvan beslenmesinde kendilerine önemli kolaylıklar sağladığını belirtti.
Baba mesleği olan besicilik konusunda eğitim almayı da önemsediğini ve bu konuda kurslara katılarak kendini geliştirmeyi amaçladığını belirten Kemal Çelik, “Babamızdan öğrendik biz bu mesleği; ancak eski yöntemlerle besicilik yaptığınızda bir yere kadar gelebiliyoruz. Hayvancılıkta en önemli masraf yemdir. Hayvan ne kadar çabuk et tutarsa iş o kadar kârlı oluyor. Eskiden kesime kadar 1 yıl beslemek zorunda olduğumuz hayvanı şimdi aynı kiloya 6 ayda ulaştırıyoruz. Bu anlamda yeni yöntemleri ve gelişmeleri takip edebilmek için bakanlıklarımızın ve çeşitli kurumların düzenledikleri büyükbaş hayvan yetiştiriciliği kurslarını mümkün olduğu kadar takip ediyorum. Bu konuda birkaç tane kurstan sertifikalarımı da aldım.” dedi.
57 yaşındaki Çelik, tek çocuğunun da hayvancılık konusunda eğitim alarak bu işe devam etmesini çok istediğini ve ilerleyen yıllarda tekrar TKDK’ya proje başvurusu yapmayı amaçladığını belirterek, “Oğlum henüz liseye devam etmesine rağmen bu konulara çok ilgili. Tabii o genç ve biz kurslara devam ederken o internet aracılığıyla araştırıyor, bakım için gelen veterinerler ile sohbet ederek onlardan bir şeyler öğreniyor. Şimdiden besicilik konusunda oldukça bilgili olduğunu söyleyebilirim. Mevcut ahırımızı yaparken arazi sıkıntımız olduğu için 45 başlık bir besi çiftliği yapabildik. Bundan sonraki amacım yeni aldığımız büyük arazi üzerine oğlum adına daha büyük modern bir tesisi yine TKDK’dan destek alarak kurmak. Umarım bu bana kısmet olur.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Bu haber 3871 defa okunmuştur.
FACEBOOK YORUMLAR