Karaelmas Trenimizi Arıyoruz
Cumhuriyeti rejimi ülkemize ve milletimize sayılamayacak kadar çok şeyler kazandırmış olduğu gerçeğinden hareketle, Cumhuriyeti kuranlar ve devrimlerini yapanlardan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar gibi devlet adamları, ülkemizin geleceği için projelerini birbiri ardına sıralayarak kalkınan bir Türkiye hayaliyle yaşadılar.
Bu projelere Cumhuriyetin kazanımları diyoruz, Bilakis de projenin lideri Mustafa Kemal Atatürk, Mart 1922 tarihinde Meclisin açılış konuşmasında: "Ekonomik hayatın en büyük işlevi, taşıt araçlarının, karayollarının, demiryollarının ve limanların içinde bulundukları duruma bağlıdır" diyor…
Cumhuriyetin kazanımları içerisinde demiryolu olunca “Kara elmas” kömürünün Zonguldak havzasından sanayiye ulaşması için de o yılların en önemli taşıma aracı olarak da “tren” olunca konu “demiryolu” üzerine yoğunlaşıp hayata geçirilince, hatırladığımız o unutulmaz 10. yıl marşı geliyor,
Cumhuriyetin İlk Yıllarında kömüre giden Demiryolu projesi olarak 1937 yılında hizmete giren adına “Karaelmas” adını verdiğimiz “Taş kömürünün” havzası olan Zonguldak’tan sanayi bölgelerine taşıma görevini üstlenmiş, bu arada da Ankara-Çankırı-Zonguldak arasında halkın ulaşım hizmetlerini de yapan ve bir şehirden bir şehre giderken kömürle çalışan lokomotifin isinden pencerelerini bile açamadığımız ama o günün şartlarına en modern ve en uygun olarak halka verilen bu ulaşım hizmeti için temizliğine bile aldırmadığımız “Kara Tren” denilen “Posta Trenini” nostaljik bir hatırasını bile arar olduk,
Tren saatini kaçıranlar için yine de halkın umudu tükenmez Çankırı’dan Ankara’ya gitmek için veya Çankırı’dan Karabük-Zonguldak istikametine gitmek için haftada bir veya iki kere kömür taşıyan vagonlara bir veya iki yolcu vagonu eklenerek gerekli ulaşım hizmeti verilirdi. Bunun adına da “Ara postası” denilirdi.
Daha sonra Ulaştırma bakanı Rahmetli Veysel Atasoy’un girişimleriyle Ankara-Zonguldak hattı ulaşımı modernleştirilerek Posta treninden ayrı saatlerde “Motorlu tren” devreye sokularak geçtiği yerleşim bölgelerinde bulunan halka büyük bir ulaşım hizmeti sunmuştu ki bu hizmet yıllarca sürmüştü. Daha sonra Lokomotiflerin de motorluya çevrilmesi sonucu “Karaelmas Ekspresi” olarak Ankara-Çankırı-Karabük ve Zonguldak hakkına müthiş ve konforlu bir ulaşım hizmeti veriliyordu..
Zonguldak – Ankara tren hattının modernizasyonu için 2012 yılından beri 10 yıldır yolcu taşımacılığına kapatılan ve bu modernizasyonun da 5 yıldır da bitirildiğini Ankara-Zonguldak demiryolunda “yolcu taşımacılığına tekrar ne zaman başlanacak”? diye soracak bir yetkili bulamadığımızdan 19.Ocak.2020 tarihinde yazdığım yazıma, Çankırı – Karabük – Zonguldak halkı 10 yıldır karşılık bulamadığından bu konuyu hatırlatmak zorunluluğunu hissettim. 10 yıldır Çankırı ve Karabük halkına haftada 3 günlük 20 kişilik bir minibüsü reva görenler şimdi ise sadece Pazar günleri Karabük Çankırı hattını 1 güne indirmeyi kabul edenlere sormak gerekir, ulaşımda Zonguldak – Karabük – Çankırı halkının özel arabası olmayanların çilesini anlayacak onların bu konudaki dertlerini dinleyecek bir yetkili aranıyor.
Neredesiniz iktidar olan veya İktidara yakın olan Çankırı – Karabük ve Zonguldak milletvekilleri, Sizlerin bu konuyu niçin dile getirmediklerini pek anlamış değiliz. 2012 yılında beri devam eden Zonguldak - Karabük-Çankırı-Ankara hattı ise yolcu ulaşımına açılamamış olması itibariyle, bu tren hattına muhtaç halkın 9-10 yıldır çektikleri çileye sona erdirecek bir müjdeli haberi beklemektedir..
Umarım sayın milletvekillerimizin, halkın ulaşım hizmetlerini tekrar başlatmak üzere gerekli girişimleri başlatırlar.
Biz devletimize güveniyor, bu hizmeti bekliyoruz ve umuyoruz.
Görüşmek dileğiyle hoşça kalın sağlıklı kalın.
Necati Keskin
14.Ağustos.2022
FACEBOOK YORUMLAR