Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi

Rahim Perdesi

20 Aralık 2021 - 18:55

Uterin Septum (Rahim Perdesi) İle Tekrarlayan Düşükler Yaşamayin!

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Op. Dr. H. İlhan Arslanpençe yapmış olduğu özel bir cerrahi operasyonu tarafımıza önemli bilgiler vererek aktardı.

“Uterin septum (Rahim perdesi), uterus(rahim)’u ortadan ikiye bölen doğuştan gelen bir anomali(normal dışı durum)dir.

Rahimde perde oluşumu bazı kadınlarda doğuştan var olan, nadir görülen bir problemdir. Anne karnında bebek gelişirken, çift boynuzlu olarak gelişmeye başlayan rahim, normal gelişim evresinde birleşir, aradaki kısım erir ve tek boşluklu, ters üçgen şeklinde bir rahim halini alır. Rahimin iki yan tarafından da tüpler gelişir ve uçları da karın boşluğuna açılırlar. Ancak bazen iki rahim boynuzunun birleşmesi sırasında bu aradaki dokulardaki erime tam olmaz ve kısmi düzeyde artık doku kalabilir. Rahim perdesi oluşumu bu şekilde gerçekleşir.

Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı ve fetüsün rahime tutunmasını zorlaştırdığı için önemlidir. Üreme sağlığını en olumsuz etkileyen müllerian anomalilerden biridir.

Bu olay:

*Azalmış üreme yeteneği (subfertilite),

*Erken gebelik kayıpları,

*Tekrarlayan gebelik kayıpları,

*Fetal gelişme geriliği,

*Fetusta doğumda duruş anomalileri,

*Erken doğumlara yol açmaktadır.

Bu durumu örneklendirecek olursak, bir süre önce çocuk istemi ile tarafımıza başvuran N.B isimli hastamız iki kere de düşük yapmış. Kendisine farklı sağlık kuruluşlarında rahimde zar olduğu, rahim filmi çektirmesi gerektiği söylenmiş.
Bu bilgiler ışığında ve yapmış olduğumuz muayene  ve tetkikler neticesinde rahim filmi çektiğimiz hastamızda, ultrason sonrası çift rahim veya uterus septus (perde) ayırıcı tanısı açısından MR istedik ve tahmin ettiğimiz gibi sonuç uterin septum yani rahimde perde olarak geldi.


Uterin septum(rahim perdesi) tedavisi için vakit kaybetmeden operatif histeroskopi (kapalı yöntem) ile başarılı bir cerrahi operasyon gerçekleştirdik ve hastamızı şifa ile taburcu ettik. Bu sayede hastamız aşırı kanama, kesi, ağrı, sızı yaşamadan kolaylıkla gündelik hayatına devam edebilecek.

Rahim perdesinin cerrahi dışında farklı herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.

Eğer hastamız teşhis ve tedavi için bize başvurmamış olsaydı,  iki defa yaşamış olduğu üzücü durumu tekrar yaşayabilirdi ve bu annelik arzusuna ulaşma süresini çok daha fazla uzatabilirdi. Bu nedenle doğru zaman, doğru tanı ve tedavi çok önemlidir. Buradan sizin aracılığınız ile hastamıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bizi duyan tüm insanlara sesleniyorum; bir sorun yaşadığınızda kendiliğinden geçmesini beklemeyin, lütfen hekiminize başvurun.” diyerek cümlelerine son verdi. Bizde buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Çankırı Özel Karatekin Hastanesine ve hekimlerine teşekkür ediyoruz.


Op. Dr. H. İlhan Arslanpençe

Bu yazı 1223 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum