Bakan Adil Karaismailoğlu Çankırı Makas Fabrikasını Ziyareti

Bakan Karaismailoğlu, "Demiryollarındaki yatırımlarımıza ivme kazandıracak önemli bir yapılaşmayı gerçekleştirmiştik. Tülomsaş, Tüdemsaş ve Tüvasaş’ı, Türasaş çatısı altında birleştirdik.

Bakan Adil Karaismailoğlu Çankırı Makas Fabrikasını Ziyareti
24 Mayıs 2021 - 20:32 - Güncelleme: 24 Mayıs 2021 - 21:11
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çankırı'ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ilk olarak Çankırı Valisi Abdullah Ayaz'ı ziyaret etti. Daha sonrasında TCDD Çankırı Makas Fabrikası'nda yetkililerden fabrika hakkında bilgi alan Bakan Karaismailoğlu, incelemelerde bulundu.

Burada açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, “"Demiryollarında seferberlik başlattık" dedi.

Değerli Medya Mensupları, Kıymetli Arkadaşlar,

Bugünkü yoğun Çankırı programımız kapsamında, Çankırı Makas Fabrikası’nda sizlerle birlikteyiz.

Ziyaret etmekte olduğumuz, Çankırı Makas Fabrikamız, Devlet Demiryollarımızla birlikte aynı zamanda diğer özel ve resmi kurumların demiryolları hatlarında kullanılmak üzere makas ve bunlara ait yedek parça ve malzemelerini imal etmektedir. 1992 yılında hizmete giren ve yıllık 250 makas üretim kapasitesi ile çalışan fabrikamızda ahşap ve beton traversli makaslar üretilmektedir.


Kurulduğu yıldan itibaren kendini sürekli yenileyen gerek teknoloji gerekse personel eğitimi olsun yeniliğe açık olan fabrika tek tip makas üretiminden 17 tip farklı makas üretme kapasitesine ulaşmıştır. Üretilen makaslar %93 oranında yerli ve millidir.

Uluslararası standartlara uygun olarak üretilen makaslar Kurumun ihtiyacını karşılamaktadır. 3.600 m²’lik ilave alan ile Makas Rehabilitasyon Merkezi kurularak Demiryolu sektöründe Avrupa’nın en büyük Makas Geri Kazanım Merkezlerinden biri haline getireceğiz.

Değerli Arkadaşlar,

Demiryolları, bu toprakların ekonomi ve sosyal hayıtının ötesinde, tarihsel ve stratejik bir öneme sahiptir.

Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Avrupa’ya giden demir ipek yolunun orta koridorunda olmamız nedeniyle, demiryollarının yeniden canlanması için hükümetlerimiz döneminde ‘seferberlik’ ilan ettik. 2020’de İstanbul’da düzenlediğimiz Türk Demiryolu Zirvesi’nde de ifade ettiğimiz üzere, önümüzdeki dönem için ‘Demiryolları Reformu’nu başlattık.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, hükümetlerimiz döneminde ülke genelindeki ulaştırma ve haberleşme yatırımları için 1 trilyon 86 milyar liranın üzerinde harcama yaptık. Bu devasa yatırımlarımız içinde demiryolları 202,2 milyar lira ve tüm yatırımlar içindeki % 18,6’lık oran ile ikinci sırada yer almaktadır.

Demiryollarında, 1.213 kilometrelik YHT hattı inşa ettik. 11 bin 590 kilometreye yükselttik. Toplam demiryolu ağımızı, 12 bin 803 kilometreye çıkardık. 2003’deki sinyalli hat uzunluğumuzu, %161 artışla 6 bin 526 kilometreye, elektrikli hat uzunluğumuzu da %176 artışla, 5 bin 753 kilometreye çıkardık.

Hızlı Tren sistemi ile tanıştırdığımız ülkemizi, Dünya’da 8., Avrupa’da da 6. YHT işleticisi ülkesi yaptık. Asrın projesi Marmaray’ı 2013’de hizmete açtık. Ankara’da Başkentray, İzmir’de toplu taşımacılıkta İzban hattı, vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Gaziantep’de Gaziray projesi yapımı devam ediyor.


2020 yılana damgasını vuran pandemi döneminde özellikle uluslararası yük taşımacılığı ağırlıklı olarak demiryoluna yönelmiştir. 2020 yılı sonu itibariyle, demiryolundaki taşınan yük miktarında bir önceki yıla göre, %35 artış olmuştur. Demiryolu taşımacılığında, 25 adet lojistik merkezde toplam 14,8 milyon metrekarelik alanda, 60,6 milyon ton taşıma kapasitesi oluşturmayı planlıyoruz.

Türkiye’nin en büyük demiryolu modernizasyon projesi olan Samsun-Sivas (Kalın) demiryolu projesini tamamlayarak, hattı ticari işletmeciliğe açtık. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projemiz, Edirne’den Kars’a kadar uzanan Doğu-Batı hızlı demiryolu koridorunun önemli bir bölümü oluşturmaktadır.

Değerli Medya Mensupları,

Demiryollarındaki yatırımlarımıza ivme kazandıracak önemli bir yapılaşmayı gerçekleştirmiştik. Tülomsaş, Tüdemsaş ve Tüvasaş’ı, Türasaş çatısı altında birleştirdik. Türkiye Raylı sistem sektöründe, demiryolu araçlarının üretiminde, lokomotif kurum olma hedefiyle sektör paydaşlarını bir çatı altında toplayarak, sinerji oluşturmayı amaçlıyoruz.

Millî Elektrikli Tren Setleri üretimi çalışmalarından edinilen tecrübelerle, 225 km/saat hızında Elektrikli Tren Seti Proje çalışmalarına başladık. Prototipi 2022 yılında tamamlamayı ve 2023 yılında seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. Dizel elektrikli, Lokomotif, Demiryolu bakım araçları, demiryolu araçlarının modernizasyonları, Tren Kontrol Yönetim Sistemi, Vagon, Dizel Motor üretimlerine devam edilirken aynı zamanda millî demiryolu araçlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz.

2023’de yatırımlardaki demiryolu oranını %60’a, demiryolu ağımızı, 16 bin 675 kilometreye çıkaracağız. Yolcu taşımacılığımızın da %1,3’ünü oluşturan demiryolları payını Cumhuriyetimizin 100.ncü kuruluş yıldönümünde %5’e yükselteceğiz.

Demiryollarımızda yerli ve milli teknolojilerini üretmek, hat kapasitemizi genişletmek, mevcut hatlarımızı rehabilite etmek, hizmet odaklı, akıllı ve katma değerli taşımacılık yapmak için seferberlik başlattık.

Pekin’den başlayan, Hazar Denizi’ni geçip, ülkemizden Avrupa’ya ulaşan demir ipek yolu üzerinde yer alan demiryolu ağlarımızı yenilemek, akıllı sistemlerle donatmak, demiryolu rayı ile birlikte lokomotif, vagon ve sinyalizasyon sistemlerinin yerli ve milli olarak yenilenmesi temel hedefimizdir.

Değerli Arkadaşlar,

Bu duygularla, Çankırı Makas Fabrikası’nın değerli yöneticilerini, mühendis, memur ve işçi kardeşlerimizi çalışmalarından dolayı kutluyorum. Çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalınız. İfadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.














Bu haber 2834 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum