Dönmez, "Yapamadıklarımızı Değil, Yapabildiklerimizi Görün"

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Ahmet Dönmez, Böylesine önemli bir günde farkındalık oluşturmak adına yapılan bu organizasyonun hem engelliler adına farkındalık oluşturmak hem de Çankırı turizmi adına çok önemli olduğunu söyledi.

Dönmez, "Yapamadıklarımızı Değil, Yapabildiklerimizi Görün"
04 Aralık 2024 - 20:41 - Güncelleme: 04 Aralık 2024 - 20:48
Engelli Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Dönmez Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’e Ziyarette Bulundu

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Ahmet Dönmez,“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle Ankara -Çankırı Turistik Tuz Ekspresinin engelli bireylere ayrılması ve Engelliler Günün için gösterdikleri hassasiyete teşekkür etti.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101’inci kuruluş yıldönümü anısına Turistik Tuz Ekspresi ile Ankara’dan Vali M. Fırat Taşolar, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve 101 engelli bireyle birlikte Ankara’dan Çankırı tren garına gelen Genel Başkan Ahmet Dönmez, program sonrası Valilik makamında Vali Taşolar ve Başkan Esen’e teşekkür etti.

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Ahmet Dönmez, Böylesine önemli bir günde farkındalık oluşturmak adına yapılan bu organizasyonun hem engelliler adına farkındalık oluşturmak hem de Çankırı turizmi adına çok önemli olduğunu söyledi.

Dönmez, “3 Aralık, yalnızca bir farkındalık günü değil; eşit, adil ve onurlu bir yaşamın inşası için bir dönüm noktasıdır. Eksikliklere odaklanmak yerine, güçlü yönlere ve becerilere yapılan yatırımlar, yalnızca bireylerin değil, tüm toplumun kazanımıdır. İşte bugün de hem Çankırı engellileri hem de engelliler Çankırı’yı kazanmıştır. Bu kazanımda başrol de olan Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Turistik Tuz Ekspresi ile 101 engelli bireyle Ankara-Çankırı arasında keyifli ve samimi bir yolculuk yaptıklarının altını çizen Genel Başkan Ahmet Dönmez, yolculuk boyunca da Vali Taşolar ve Başkan Esen ile Engellilere dair Çankırı’da yapılabilecek ve eksiklikler üzerine de derin bir sohbet yaptıklarını söyledi.

Başkan Dönemz, Vali Taşolar ve Başkan Esen’in Çankırı’da yaşayan engelliler için büyük bir şans olduğunu ve her iki yöneticinin de engelliler için her proje ve çalışmaya sonsuz destek verdiklerini de sözlerine ekledi.

Genel Başkan Ahmet Dönmez ’in teşekkür ziyaretine Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkan Vekili Hasan Demirel’de eşlik etti.

Çankırı Eğitim Bir Sen Şube Başkanı ve Memur Sen Genel Merkez Engelliler Komisyonu Başkanı Ahmet Dönmez'in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile alakalı basın açıklaması.


Yapamadıklarımızı Değil, Yapabildiklerimizi Görün

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. 3 Aralık, “Her birey engelli adayıdır” söyleminden öte, engellilerin anayasal haklarının insanlık onuruna yakışır şekilde düzenlenmesi gerektiğini anlama ve anlatma tarihidir. Bu gün, insan olmanın temel ilkesi olan eşitlik ve onurlu yaşam hakkını hatırlatır. Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak ilan edilen bugün, bir kutlama veya sembolik bir çiçek sunma günü değil; farkındalık yaratma ve engellilikten ziyade, engellenmişlikten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür.

Sağlık, eğitim, özel ve kamu sektörlerinde istihdam, evde bakım hizmetleri, ayrımcılıkla mücadele, adil çalışma koşulları, rehabilitasyon hizmetleri ve sosyal hayata tam katılım gibi konular, toplumun en dezavantajlı grubu olan engelliler için birer lüks değil, temel haklardır. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır hizmet almasını sağlamak, onların yapamadıklarına değil, yapabildikleri becerilere odaklanmak ve sosyal yaşama uyum sağlamaları için destek olmak, tüm kurumların ve bireylerin sorumluluğudur.

Bizler, Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak engelli politikalarını belirlemekte, bu konuda kamuoyu oluşturmakta ve geniş bir etki alanı yaratmak için kararlılıkla mücadele etmekteyiz. “Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır” ilkesiyle hareket eden Sendikamız, üstlendiği görevleri yerine getirmekten hiçbir zaman geri durmamış, çözümün bir parçası olmaktan gurur duymuştur.

3 Aralık, yalnızca bir farkındalık günü değil; eşit, adil ve onurlu bir yaşamın inşası için bir dönüm noktasıdır. Engellilik, toplumsal yaşamdan dışlanması gereken bir durum değil, aksine, insanlık değerlerini zenginleştiren bir çeşitlilik olarak görülmelidir. İnsan olmanın temel ilkesi, her bireyin onuruna yakışır bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

Eksikliklere odaklanmak yerine, güçlü yönlere ve becerilere yapılan yatırımlar, yalnızca bireylerin değil, tüm toplumun kazanımıdır. Sosyal yaşamda eşitlik sağlanması, bir lütuf değil, insanlık onuruna dayalı bir haktır. Memur-Sen olarak, bu hakların savunucusu olmayı ve engelli politikalarının geliştirilmesinde öncü rol üstlenmeyi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Hayata tam katılımın önündeki en büyük engeller, erişilebilirlik eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Kaldırımların, yolların, toplu taşıma araçlarının, spor ve açık alanların, binaların ve bilgi iletişim araçlarının engellilere uygun hale getirilmesi bir tercih değil, evrensel bir zorunluluktur.

Erişilebilirlik sağlandığında, engellilik bir sınırlama olmaktan çıkar ve bireylerin yaşamın her alanına aktif katılımı mümkün hale gelir. Bu değişim, yalnızca bireylerin yaşam kalitesini artırmakla kalmaz; aynı zamanda toplumu daha adil, daha kapsayıcı ve daha güçlü bir yapıya dönüştürür.

Huzurlu ve güvenli bir toplum inşa etmenin yolu, engelli vatandaşlarımızın herkes gibi toplumun ayrılmaz bir parçası haline getirilmesiyle mümkündür.

Engelli bireylerin, hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri en temel insan haklarından biridir. Son yıllarda devletimiz, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve iyileştirmek adına önemli yasal düzenlemeler yapmıştır. 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı sadece 5 bin kişi iken, bu sayı son onbeş yılda 70 bine ulaşmıştır. Ancak, bu sayısal artış kadar, engellilerin kariyerlerinde ilerleyebilmeleri de aynı derecede önemlidir.

Bugün ülkemizde bürokraside üst düzey yönetici pozisyonundaki engelli sayısının yok denecek kadar az olduğunu görmekteyiz. Artık engelliliğin bir “engel” olarak algılanmasından vazgeçilmeli ve kariyer engeline son verilmelidir. Biz, hak ve adaletin uygulandığı, engelli bireylerin karşısına bir kısıtlama olarak çıkarılmadığı bir çalışma hayatı talep ediyoruz. Özellikle engelli çalışanların atamaları yapılırken, engellilik durumlarının ve yeteneklerinin işe uygunluğu dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde, bu çalışanlar işe başladıktan sonra, yöneticileriyle sıkıntılar yaşayarak eğitimlerine ve yeteneklerine uygun olmayan görevlerle karşı karşıya kalmaktadır.

Çalışma hayatında engelli bireylerin doğru anlaşılarak uygun işlere yerleştirilmesi, geliştirilmesi ve yönetici pozisyonlarına ulaşmaları için fırsatlar sunulması son derece önemlidir. Engelli bireyler iletişime açık insanlardır, ancak onlarla kurulan iletişimde aşağılayıcı ifadelerden ve acıma duygusuyla yaklaşmaktan kaçınılmalıdır. Küçümseyici ifadeler veya farklı yaklaşımlar, onların birey olarak değer görmediğini hissettirebilir. Bunun yerine, engelli bireylerin yaşamını zorlaştıran sorunlar en aza indirilmeye çalışılmalı, hoşgörü, sevgi ve saygı temel alınmalıdır. Diğer insanlara nasıl davranılıyorsa, engelli bireylere de aynı şekilde davranılmalıdır. Çünkü engelli bireyler, sadece farklı ihtiyaçları olan insanlardır.

Aşırı veya yetersiz ilgi göstermek, engelli bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Unutulmamalıdır ki, engelleri aşmak önce zihinde başlar. Her fırsatta onları kucaklayarak, eşit ve değerli vatandaşlar olduklarını göstermeliyiz. Bu yalnızca bir insanlık borcu değil, aynı zamanda çağdaş toplum ve sosyal devlet olmanın gereğidir.

Engelli bireyler, hayatın zorluklarına karşı kararlılıkla mücadele eden, toplum için ilham kaynağı olan örneklerdir. Bu mücadeleye destek olmak, farkındalık yaratmanın ötesinde somut adımlar atmayı gerektirir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, insanlık değerlerini hatırlamak ve harekete geçmek için bir fırsattır. İnsan onuruna yakışır bir yaşam için, engellerin kaldırılmasının önemini bir kez daha vurguluyor ve bu yolda her bireyin sorumluluk almasını bekliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmelerini diliyor, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli bireylerin azim ve kararlılığını tüm topluma ilham veren bir gün olmasını temenni ediyorum.


Ahmet Dönmez=>Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı

Bu haber 2706 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum