Çankırı Merkez Aşağıpelitözü Köyü Yaran Başağaları Ocaklarını Yaktılar

Büyükbaşağa İbrahim Bülbül, Küçükbaşağa Orhan Soydemir, Reis Tuğrul Şen, Çavuşlar Bayram Manici, Ahmet Ersin Manici, Recep Bulut seçkin ve bir o kadarda kalabalık davetlilerinin karşısında muhteşem geceye damga vurdular.

Çankırı Merkez Aşağıpelitözü Köyü Yaran Başağaları Ocaklarını Yaktılar
10 Şubat 2026 - 00:25 - Güncelleme: 10 Şubat 2026 - 18:46
Aşağıpelitözü Köyü Yaran Meclisi 2025-2026 sezonunun Büyük ve Küçük Başağalar Yaren Ocakları yandı.

Merkeze bağlı Aşağıpelitözü köyü yaren meclisi her yıl düzenli olarak yaktıkları yaren ocaklarının sonu olan Büyükbaşağa, Küçükbaşağa yaran ocaklarını muhteşem bir şekilde yakarak sezonu kapattılar.

Büyükbaşağa İbrahim Bülbül, Küçükbaşağa Orhan Soydemir, Reis Tuğrul Şen, Çavuşlar Bayram Manici, Ahmet Ersin Manici, Recep Bulut seçkin ve bir o kadarda kalabalık davetlilerinin karşısında muhteşem geceye damga vurdular.
Yaran gecesine Ahi Yaran Meclisi Büyükbaşağası İsmail Erdoğan, Çivi Köyü Ulubey Yaran Meclisi, AK Parti İl Başkanı Koray Erdoğan ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Sadık Çendek ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Visali Kara, Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Görevlisi Yunus Emre Bulut, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Zülkif Erdoğan, Petrol-İş Sendika Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu ve yönetim kurulu üyeleri, il içinden ve il dışından çok sayıda Başağa, Yarenağalar, Reisler, Müdürler, Başkanlar ve isimlerini ayrı ayrı yazamadığımız diğer misafirler katıldı.

Gündüz saatlerinde başlayan Başağalar ocağı hazırlıkları akşam namazından sonra Yaran evinde toplanılması ve sazendelerin akşam havalarını çalmasının ardından bütün yarenler baş ağaları ile tek tek selamlaşarak yerlerini aldılar.

Misafirlere ikram edilen hoş geldin kahvesi eşliğinde Yaran ocağı yöresel mahalli oyunlar, orta oyunları, misafirlere mâni satma, misafirlerin hüner ve marifetlerini sergilemelerinin ardından yemek öncesi yaren ekibi hakkında bilgi veren baş ağalardan sonra katılan misafirlerin duygu ve düşünceleri alındı.
Milli ve manevi cephesi güçlü bir nesil yetiştirilmektedir.

Ne mutlu geleceğine sahip çıkan vatan evlatlarına. Gecede, yaran meclisinde dev Türk Bayrağı tüm yaranağalar eşliğinde açıldı, duygu dolu anlar yaşandı.


Duygu ve görüşlerini açıklayan misafirler Çankırı’nın bin yıldan fazladır süre gelen kültürel geleneği olan Yaran Kültürünün aslına uygun olarak yaşatılması ve gelecek nesillere devredilmesi konusunda temennilerini ilettiler.

İl dışından ilk defa gelen misafirlerde çağımızda böyle bir geleneğin yaşatıldığına şahit olmak gerçekten çok güzel bir duygu bizleri ağırladığınız için Başağalar ve yaren ağalara teşekkür ederiz dediler.

Sofralar kurulmadan önce Çankırı Ahi Yaran Meclisi Büyükbaşağası İsmail Erdoğan, yaren ve yaran poşusu üzerine bir sohbet yapıp misafirleri ve yaren ekibini bilgilendirme yaptıktan sonra geceye katılan misafirlerin boyunlarına yaran poşusu bağladı. Yemek ikramının ardından sazendelerinin yaptığı müzik faslı misafirlere sunuldu. Takım yemeğinin Yaren Çorbası, Güveç, Pilav, Tatlı, çay ikramının ardından yaren gecesi Sazendeleri müzik faslı ile tüm misafirleri mest ettiler.


Gecede havai fişekler atıldı. Köy meydanında sinsin yakıldı, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Gece devam eden Başağalar yaran ocağı ertesi gün sabah saat 10:00 da köy meydanında çeşitli gösteriler ile aralıksız devam etti.


Gecenin sonunda misafirler Çavuşun dikkat çekmesi, Cezayir Marşı ile eller göğüste uğurlandılar.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden ocakta Cezayir Ağıdı ile misafirler
Büyükbaşağa İbrahim Bülbül, Küçükbaşağa Orhan Soydemir, Reis Tuğrul Şen tarafından yarenevin dışında tek tek kucaklaşıp vedalaşarak uğurlanarak başağalar ocağı kazasız, belasız ve mutlu bir şekilde sona erdi.

Büyükbaşağa İbrahim Bülbül, “Gençlerimiz yârenliğe büyük ilgi gösteriyorlar. Her yıl sezonunda yarana katılım yüksek oluyor. Gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çaba harcıyor ve özen gösteriyoruz. Bu birlik ve beraberliğimiz bozulmuyor. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Aşağıpelitözü Köyü Yaran Meclisi

Büyükbaşağa: İbrahim Bülbül, Küçükbaşağa: Orhan Soydemir, Reis: Tuğrul Şen, Çavuş: Bayram Manici, Çavuş: Ahmet Ersin Manici, Çavuş: Recep Bulut, Aşçı: Bilal Ay

Yaranağalar: Arif Bülbül, Aziz Yüksel, Dursun Manici, Erdi Özdemir, Cengiz Bulut, Fatih Bulut, Mehmet Ay, Kadir Bulut, Kerimcan Tüter, Mehmet Bulut, Metin Özdemir, Mevlüt Bülbül, Murat manici, Nadir Özdemir, Oğuzhan Bulut, Mustafa Bulut, Uğur Bulut, Sefa Bulut, Refik Manici, Savaş Özdemir, Halil Bulut, Ahmet Turgut Özdemir, Hakkı manici, Murat Er, Kasım Özdemir, Bayram Batuhan Ay, Kuzey Bülbül, Zekeriya Özdemir, Osman Bülbüloğlu, Hayrettin Tüter, Gülhan Bulut, Alper Ay, Salih Bulut, Mehmet Can Tüter, Ali Osman Bulut, Ergün Erdem, Bilal Ay, Muttalip Bülbüloğlu, Ünal Manici, Mehmet Özdemir, Mustafa Ay, Murat Özdemir, Doğan Bülbüloğlu, Furkan Yüksel, Muammer Manici, Ömer Manici, Özcan Özdemir, Mürsel Özdemir

Not: Başağalar yaran meclisi ile ilgili tüm görsel ve videolar yayına hazırlanıyor.

Bu haber 3806 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum