www.haberci18.com'un Sesini Duyun!!!

"Ezan zaten güzel okunmalıdır, sesi güzel kişiler okumalıdır. Hz. Hamza bile Hz. Bilal'e, sesi güzel olduğu için ezan okumasının iyi olacağını söylemiş. Dolayısıyla imam olmak farklı bir şey, müezzin olmak farklı bir şey."

www.haberci18.com'un Sesini Duyun!!!
20 Nisan 2024 - 13:39 - Güncelleme: 20 Nisan 2024 - 13:48
Çankırı'da Merkezi Ezan Niçin Ehil Görevlilere Okutulmuyor?

www.haberci18.com’un Sesini Duyun!!!


Altını Çizerek Söylüyorum, Lütfen Konuyu Başka Yerlere Çarpıtmayalım..

Çankırı’mızın ulu mabedi Büyük Cami’inden yaklaşık 30 camiye merkezi sistemle ezan okunuyor. Okunan ezan ilimizin hemen hemen her yerinde duyuluyor.

Ancak vatandaşlar okunan ezandan çok rahatsız.


Ezan Makamıyla Okunur

Makam bilmeden ezan okuyorlar ve gerçekten cırtlak bir sesle okuyorlar.


Makam ve kıraat eğitimi almayan sesi ezana uygun olmayan görevlilerce uzun uzun okunan ezanlar maalesef kulağa hoş gelmiyor. Bu konuyu elbette Çankırı İl Müftüsü biliyordur. Ama; güzel ezan okuyacak onlarca görevli varken; ısrarla vekil görevli (kadrolu olamayan) personellere neden ezan okutturuluyor? İl Müftüsü Mehmet Şahin’den Çankırı halkı olarak ricamız bu yanlışlığı bir an önce düzeltmesi. Ezanın İslam'da yerinin ne olduğunu elbette alanda çalışan biri olarak kendisi daha iyi bilir.


Elhamdulillah Müslümanız dine, din hocalarına, vekil hocalarımıza karşı değiliz. Felaket tellallığı yapmıyoruz, dananın altından buzağı neyide aramıyoruz. "Biz ezandan rahatsız olmuyoruz.”

Ezan çağırmaktır. Ezan bildirmektir. Ezanı her zaman güzel sesli insanların okuması lazım.

Ezan İslam'ın şiarı, Müslümanların vazgeçilmezidir. Okunan ezan insana huzur, surur ve ferahlık vermelidir. Basın olarak teknik, taktik konularına da karışmıyoruz, biz sadece halkın diline tercümanlık yapıyoruz.

Müftülük makamı lütfen ezanı düzgün okuyacak görevlilere tevdi etsin. Ezan ses düzeyininde diyanet mevzuatında belirtilen 80 desibele göre ayarlanmasını, bu ibadetin layık olan Görevlilerce yapılmasını Müftülük makamından talep ediyoruz.

Ezan zaten güzel okunmalıdır, sesi güzel kişiler okumalıdır. Hz. Hamza bile Hz. Bilal'e, sesi güzel olduğu için ezan okumasının iyi olacağını söylemiş. Dolayısıyla imam olmak farklı bir şey, müezzin olmak farklı bir şey. Hoşça kalın, dostça kalın.

Bu haber 3458 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 6 Yorum
  • Tuncay Hoca
    1 hafta önce
    İmam Hatip Liselerinde Müzik dersi sayısı asla yeterli değildir. Bu derste makam ve usül dersleri her yıl için işlenmelidir. Ayrıca DİB müezzin seçerken referansına göre değil, kişinin kabiliyetine göre değerlendirme yapmalıdır. Kıraati zayıf İmam Hatipler ve kulak zayıflığı ve dolayısı ile makam becerisi olmayan insanlar bu alanda görevlendirilirse başka ne beklenir ki. Bu arkadaşlardan çok, onları buraya seçip gönderenlerdedir kabahat. Önce adam gibi öğrenci yetiştireceğiz ve görev yerlerine en iyilerini seçip göndereceğiz. Bakın bakalım şikayet oluyor mu o zaman. Bir de ezanın uzun olduğundan ve ezan olmadan da namaz kılacaksam ben gider kılarım diyen aklı evvellere sesleneyim.Bizim bir şiarımız vardır oda 'Ezan dinmez,Bayrak inmezdir'. Yanlış sularda oynamasınlar. Ezandan rahatsız olanlar gitsinler avrupaya bangır bangır çan sesleri dinlesinler. Bakalım çan sesine gıkları çıkabiliyor mu. Vesselam...
  • Mehmet
    1 hafta önce
    Bence de bu ezan konusuna el atılmalıdır. Ezanlar çok uzatılıyor 5 dakika süren oluyor. En fazla 1-1.5 dakika sürmeli sesi güzel kişilikli ve tecrübeli müezzinlere okutulmalı. Siz yaptığınız işi ciddiye almazsanız insanlar da sizi ciddiye almaz.
  • Bir Dost
    1 hafta önce
    Değerli haberci18 admini... Yaptığınız haberi dikkatle okudum. Hakikaten bizlerin duygusuna tercüman olmuşsunuz. Bu konuyu yanlış yerlere çekmenin anlamı yok. Açık seçik olarak ilimizde merkezden ezanlar, selalar o kadar uzun ve yüksek sesle okunuyor ki ben ezan okunurken 4 rekatlik sünneti bitiriyorum. Ezandan hiç bir müslüman rahatsız olmaz ama usulüne uygun okunması durumunda. Bu konunun uzmanları tabi daha iyisini bilir ama ben Çankırı'nın eski hocalarından Hidayet hoca, Rahmetli Murat hoca, İsmail pirinç, Şevki hoca, Çavuşlu Ali Altınsoy hoca gibi hocalarımızın ezanlarını da biliyorum belki kısa idi ama tam gönüllere dokunuyordu. Yetkililer inşaallah konuyu dikkate alır ve hocalarımız daha güzel okurlar.Bizlerde duacıları oluruz...
  • Müslüman
    1 hafta önce
    Çok doğru, bazı camilerin karşısından bile geçilmiyor. Bulvar Alacamescit Cami, Hilmi Astarlızade sesi çok açıyorsunuz ve adminin dediği gibi makamsız okunuyor içinde az çok olan adamı da soğutup günaha giriyorsunuz. Çok açmanızın bir anlamı yok zaten namazda gözü olanın ezanda kulağı olur. Herkesin elinde telefon var artık şahsen ben kılacağım zaman sizin okumanızı beklemiyorum dediğim camilerin karşından geçip bir dinleyin. Müftü bey sizi hiç gezerken görmedik, insanlar geçerken ezan sesine kulak kapatıyor bu çok kötü bir şey vebal almayın.
  • Erkan
    1 hafta önce
    Hay ağzına yüreğine sağlık Mustafa Bey. Öyle güzel bir konuya değindinki Allah senden razı olsun. Defalarca tanıdığım bildiğim İmam arkadaşlara durumu gerekli yerlere iletmelerini rica ettim. Bu kadar makamsız zoraki ezan okumaz. Hepte aynı kişi okuyor. Müftülüğün inşallah el atmasını bekleriz bu konuda.
  • Eski camii cemaati idi
    1 hafta önce
    Bizim mahalledeki caminin imamı ezan okurken ben televizyonun sesini yükseltiyorum duymamak için; yoksa daha fazla günaha girerim.