İsmail Gönen Başağa Ocağını Yaktı

Akşam üzeri Küçük Başağa İsmail Gönen’in yaren ekibine yemek mürüvveti ikramını Terminal Düğün ve Balo Salonunda gerçekleştirdi.

İsmail Gönen Başağa Ocağını Yaktı
14 Mart 2024 - 01:11 - Güncelleme: 14 Mart 2024 - 01:18
Oğuz Boyları Yaren Derneği Ekibi bu hafta sonu Küçük Başağa İsmail Gönen’in yaren ocağını yakarak geleneği devam ettirdi.

İsmail Gönen Başağanın ocağı cumartesi sabah saatlerinde Yarenevin de toplanıp bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra Yarenevi akşam ki başağa ocağına katılacak misafirler için hazırlanmasının ardından Atatürk Bulvarından başlanarak esnaf yaren ağaların dükkânları ziyaret edilerek mahalli oyunlar oynandı. Çankırı Belediyesi tarafından yapılan kucaklama taşı kavşağındaki yaren heykelleri etrafından mahalli yaren oyununu oynayan ekip topluca Çankırı Kalesinden meftun Çankırı Fatihi Emir Karatekin komutanın türbesi başında dua edip yakacakları ocağın hayırlara vesile olmasını dilediler.

Esnafa yaren ağaların dükkan gezmelerinin ardından Çankırı Şehitliğini’de ziyaret eden Oğuz Boyları Yaren Ekibi şehitlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim okuyup dua ederek şehitlerimizi yad ettiler.

Akşam üzeri Küçük Başağa İsmail Gönen’in yaren ekibine yemek mürüvveti ikramını Terminal Düğün ve Balo Salonunda gerçekleştirdi.

Akşam namazı öncesi Karatekin Parkında geleneksel gösterilerini yaptıktan sonra kortej eşliğinde meşalelerle yakılacak olan yaren ocağına geçen ekip daha sonra bir müddet dinlendikten sonra selamlaşma, akşam havaları ve misafirlerin ocağa alınması ile Gönen Başağanın ocağını yakmaya başladılar.

Yaren Ocağına Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Bahri Kılıç, Oğuz Boyları Yaren Derneği Başkanı Recep Deneci, yönetim kurulu üyesi Turgut Reis Özkan, Türkiye Gaziler Ve Şehit Aileleri Vakfı Çankırı Şube Başkanı Mehmet Uçar, Başağalar Cevdet Demirhan, Zülküf Akdoğan, yaren reisi Murat Kabalı, İş Kur Şube Müdürü Halil Dinlemez, Petrol-İş Çankırı Sendika Başkanı Halil İbrahim Topcu, Yeniden Refah Partisi Çankırı Belediye Başkanı Adayı Selman Müjdeci, İsmail Gönen Başağanın ailesi, Genç Yaren ekibinin başağası ve yaren ağaları ve çok sayıda eski başağalar ve yarenağalar ile vatandaşlar katıldı.

Yaren ocağı selamlama, dua ve akşam havaları ile başladıktan sonra misafirler tek tek alınarak yerlerini almalarının ardından misafirlere Kahve yanında Çankırı Taş Helvası ikram edildi
.

Yarene ocağında Çankırı’mızın yöresel folkloru, yaren orta oyunları yanında yaren ağaların ortaya sergilemiş olduğu kahvehane, kekeme, harf oyunu, ilk yardım, gemici, Çanakkale’den mektup konulu skeçler misafirlerden büyük beğeni topladı.

Yaren ocağında din görevlileri Bilal Çendek ramazan ayı ve Çanakkale şehitleri konularında yarenlere ve misafirlere vaaz verdikten sonra, bütün geçmişlerimiz, şehitlerimiz dua ettiler.

Ali Deneci Başağa’da yemek öncesi misafirlere yaren ve yaren kültürü hakkında bilgi verdikten sonra küçük başağa İsmail Gönen’de katılımcılara ayrı ayrı teşekkürlerini sundu.

Takım yemeğinin ikramının ardından yaren gecesi Sazendeler Mehmet Bayraktar, Metin Gül, Nazım Ege ve Zekai Çakır eşliğinde müzik faslı yaptılar. Gecenin sonunda misafirler Cezayir Marşı ile uğurlandılar.

Bu haber 2351 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum