Çankırı'da Yaren Ocakları Yanmaya Başladı

Ali Deneci Başağa’da yemek öncesi misafirlere yaren ve yaren kültürü hakkında bilgi verdikten sonra Oğuz Boyları Yaren Derneği Başkanı Recep Deneci’de söz alarak bu kültürün yaşatılmasının önemi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

Çankırı'da Yaren Ocakları Yanmaya Başladı
19 Aralık 2023 - 11:22 - Güncelleme: 19 Aralık 2023 - 11:26
Çankırı’mızın bin yıllık tarihi kültür mirası olan Yaran Ocakları yeni sezonda da yakılmaya başlandı.

Çankırı Oğuz Boyları Yaren Derneği Ekibi ilk Yaran Ocağı yakmadan önce ekibin başağaları ve dernek yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ilk önce Çankırı’mızın manevi liderlerinden Astarlızade Hilmi Efendinin kabrini ziyaret edip kurban kestikten sonra Kuranı kerim okuyup dua ettiler. Yaren ekibi Çankırı Kalesinde meftun bulunan Çankırı Fatihi Emir Karatekin komutanın türbesini ziyaret edip dua ettiler. Ardından Çankırı’mızın en eski tarihi yapısı ve geçmiş asrın şifahanesi Taşmescidi ziyaret edip merdivenlerinden klasik yaren ekibi fotoğrafını çektirdiler.

Akşam saatlerinde Yaren Ocakları yakma sezonunun açılmasını ilan etmek için şehir merkezinde bulanan AVM’de Çankırı Oğuz Boyları Yaren Derneği Ekibi ve yönetim kurulu üyeleri sürpriz misafirleri Çankırı Valisi Sayın Mustafa Fırat Taşolar’ında katıldığı sezonun ilk yaren gösterisini gerçekleştirdi. Vali Taşolar’da yaren ekibine eşlik ederek Çankırı Yöremizin yaren oyunlarını oynadı ve izleyicilerden alkışları ile tam not aldı.

Sezonun ilk Yaren Ocağının Belediye İş Merkezinde bulunan Yaran evinde yakılması yarenağalar arasında ayrı bir heyecan yarattı.

Cemalettin Ceyhan, Ali Ali Uçar, Ali Ağaoğlu ve Şerif Alp Karahanlı yarenağaların yaktığı ocağa Oğuz Boyları Yaren Derneği Başkanı Recep Deneci Başağa, yönetim kurulu üyesi Turgut Özkan Reis, önceki dönem yarenağaları; Yavuz Özcan, Osman Ediz, Erkan Öztürk, Selçuk Ada Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı İsmail Kabalakoğlu, Şube Müdürü Mehmet Arı, Karatekin Üniversitesi çalışanları Cihan Maraz, Özgür Akar, Hasan Kargı, Erdem Kapdan, Çankırı Belediyesi çalışanı Bekir Yurt, Karatekin Üniversitesi öğrencileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Akşam havalarının ardından bütün misafirler tek tek başağaları ve yarenağaları selamlayarak ocağa alındı, yapılan duanın ardından ocak yakılmaya başlandı.

Çankırı mahalli folkloru ve orta oyunlarının sergilendiği yaren ocağında yaren ağaların orta oyunlarındaki performansları adeta tiyatroculara taş çıkartırcasına skeçler sergilediler.


Yaren ocağından Bilal Çendek hoca da sezonun ilk ocağı olması hasebiyle Kuran-ı Kerim tilavetinden bulunup bütün geçmişlerimize, şehitlerimize ve Gazze’de İsrail zulmü altında şehit olan Müslümanlara dua etti.

Ali Deneci Başağa’da yemek öncesi misafirlere yaren ve yaren kültürü hakkında bilgi verdikten sonra Oğuz Boyları Yaren Derneği Başkanı Recep Deneci’de söz alarak bu kültürün yaşatılmasının önemi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

Takım yemeğinin ikram edildiği yaren gecesi Sazendeler Mehmet Bayraktar, Metin Gül, Nazım Ege ve Zekai Çakır eşliğinde müzik faslı yaptılar. Gecenin sonunda misafirler Cezayir Marşı ile uğurlandılar.

Çankırı’mızın tarihi kültürel mirası olan yaren kültürümüzü yaşatan ve yaşatmaya çalışan bütün hemşerilerimize şükranlarımızı sunarız.

Oğuz Boyları Yaren Derneği Ekibi

Ali DENECİ Büyük Başağa, İsmail GÖNEN Küçük Başağa, Murat ORUÇ Reis, Yaranağalar: Alpaslan TÜRKMEN, Muhsin ŞENTÜRK, Ali UÇAR, Cemalettin CEYHAN, Kamil TUZLU, Osman TUNCA, Mustafa KARACA, Gökhan SAĞDIÇ, Alican DOĞAN, Ertuğrul ÇAĞIRKAN, Hayrettin KARAOĞLU, Ali AĞAOĞLU, Mesut DENECİ, Bayram ÇENDEK, Hakan EREN, Ahmet Ersin MANİCİ, Murat KÜÇÜKÇAPRAZ, Okan ESEN, Şerif Alp KARAHANLI, Aziz ULUKAYA, Alparslan DENECİ, Çavuş Ramazan TUZLU, Hoca Bilal ÇENDEK, Sazendeler:  Mehmet BAYRAKTAR, Metin GÜL, Nazım EGE, Zekai ÇAKIR, Kahvezende Yılmaz KAYA

Bu haber 4970 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum