Çankırı'daki Tarihi Yerlerimizi Yaşatmaya Çalışalım (Özel Haber)

Çelik "Eski kolağası konağı, Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid, Çamaşırhane’nin restorasyonları beğenmemek elde değil." dedi.

Çankırı'daki Tarihi Yerlerimizi Yaşatmaya Çalışalım (Özel Haber)
02 Mart 2018 - 12:58 - Güncelleme: 02 Mart 2018 - 14:12

Çankırı’daki Tarihi Yerlerimiz

 

www.haberci18.com İnternet Medya admini Mustafa Çelik “Tarihi yerleri ziyaret etmenin farklı duygular yaşattığını ifade etti.

 

Tarihi yerleri ziyaret etmenin farklı duygular yaşattığını eden Çelik, Çankırı’daki tarihi mekân ve yapıların bakımsızlığına dikkat çekerek, bu yapıların yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

Eski kolağası konağı yıkılıyordu, harabeydi. Şimdi içini gezemedim ama dışarıdan çok güzel olmuş. Yanlış bilmiyorsam Belediye masal müzesi olacak. Beğenmemek elde değil.

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid son durum. Restorasyon güzel gidiyor. Çankırı Mevlevihane’si korunamayan ve garip gerekçelerle yıkılan tarihi mekânlarımızdan biridir. 

 

Çamaşırhane’nin restorasyonu bitmek üzere. Tamamlanınca oldukça güzel bir eser ortaya çıkacak gibi görünüyor. Emeği geçenlere şahsım adına teşekkür ederim.

 

“Geçmişine sahip çıkamayanlar geleceklerine ışık tutamazlar”

 

Çelik "Bir Çankırılı olarak amacımız geçmişle gelecek arasında bir bağ kurarak ufkumuzu açmaktır"

 

www.haberci18.com İnternet Medya admini Mustafa Çelik “Tabi bu tarihi mekânları gezip görmek, geçmişlerin yaptığı eserleri görmek onur verici olmakla beraber, maalesef bu kadar değerli eserlerin, tarihimizin sahipsiz olması da üzücü. Şehitler, yaranlar diyarı Çankırı’mızda tarihimizin çoğunun yıkılmayla karşı karşıya kaldığını gördük. Mutlaka tarihimize sahip çıkmalıyız, geçmişine sahip çıkamayanlar geleceklerine ışık tutamazlar. Özellikle yetkililerin bu derin tarihe sahip çıkmalarını ve bu zengin kültürü geleceğe taşıma adına önemli adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

 

“Tarihimizi hakkıyla bilmezsek geleceğimize yön veremeyiz”

 

Tarihi yerlerin restore edilerek gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yapan araştırmacı usta gazeteci Çelik, “Bu tarihi yerlerdeki mesajların gelecek nesillere verilmesi gerçekten önemlidir. Bu açıdan hepimize çok büyük sorumluluk düşüyor. Eğer biz tarihimizi unutursak, tarihimizi hakkıyla bilmezsek geleceğimize de yön veremeyiz. Bu şehirde yaşıyorsak tarihe sahip çıkalım, bu tarihi gelecek nesillerimize olduğu şekliyle aktarmaya çalışalım.”

 

Yukarıda isim ve fotoğraflarını yayınladığım tarihi yerlerin restore edilmesinde emeği geçenlere şahsım adına teşekkür ederim. M.Ç

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çamaşırhane Dış görünümü

 

Eski Kolağası Konağı 

 

Eski Kolağası Konağı 

 

Eski Kolağası Konağı

 

Çamaşırhane

 

Çamaşırhane

 

Tuz Rehabilitasyon merkezi haline dönüştürülen, şifa dağıtması beklenen Tarihi Karataş Hamamından görünüm

 

Çamaşırhane

 

Tuz Mağarası Müdürünün Makam arabası ve Nakliye için kullanılan At Arabalarımızdan görünüm

 

Tuz Mağarasındaki makam arabası ve nakliye için kullanılan eski At Arabalarımızın görünümü

 

 

Çamaşırhaneden görünüm

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çankırı Mevlevihanesi ve Taşmescid

 

Çamaşırhaneden görünüm

 

Çamaşırhane dışı

 

Çamaşırhaneden görünüm

 

Karataş Mahallesi, Büyük Köprü Sokak ile Kayabaşı Caddesi birleşiminde yer alan Sarıkadı Konağı

 

Bu haber 5162 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Kadir Yavuz ( Çevreci )
    6 yıl önce
    Gerçekten tarihi eserlerimiz gün ışığına çıkartılıyor mu ? Gerçek anlamda Çankırı nın tarihi dokusu gün ışığına çıkartılıp Çankırı mız ın büyümesi kalkınması adına bir şeyler yapılıyor mu ? Doğrusunu söylemem gerekirse ben inanmıyorum! İlimizden yaşanmış birkaç örnek sunmak istiyorum, İlimiz imaret cami sözüm ona restero edildi ibadete açıldı, Peki nasıl oluyor da caminin minaresi yapılmadı yok edildi, Sökülen minarenin taşları yok edildi ? Bunu sayın siyasiler, belediye başkanımız, kültür müdürlüğü görmüyor mu ? Şaşalı bir şekilde restorasyonla ilgili basında internet sayfalarında yer almasın a karşın, Sahi bu caminin restorasyonu nu han ki kurum yaptırdı teslim alan kurumumuz kim, Bu affedilmeyecek ayıplı restorasyonu nasıl olup ta kimler teslim aldı! Yapımcı firmaya ne gibi Müeyyideler uygulandı??? Sözüm ona Çankırımız için kılı kırk yaran siyasilerimiz bunu göremediler mi ? Burada Osmanlı tarihinin Türk Dünyasının medarı iftarı FATİH SULTAN MEHMETİN nın kız kardeşi yatmakta neden açıklayıcı bir kitabe yok! ( Muhtemelen bu camiyi de, Fetih Sultan Mehmetin kız kardeşi yaptırmıştır, Osmanlı geleneğinde mevcuttur, bu tür cami metrese yaptıran kişilerde buraya defnedilir mezarları buradadır genelde….)Tüm bunları yetkililer bilmiyor mu ! Halen ilimiz taş mescitinin ismi değişmedi-değiştirilmedi! Oysa dünyadaki ayakta kalan en eski tıp merkezi burası, En eski ayakta kalan hastanedir. Tüm dünyanın kullandığı tıbbın amblemi olarak kullanılan yılan figürü burada, Eczacılığı amblemi olarak kullanılan kadehe sarılı yılan fügurü burada yedi adet Mumya burada ( Bu mumyaların Çankırı fatihi Emir Karatekin Bey ve onun silah arkadaşları olma ihtimalleri çok yüksek, hiçbir araştırma yapılmadı. Bilimsel akademik incelemenin yapılması nın önündeki engel kim ? Neden yapmazlar, bunlar göz ardı edilip, hurafelere dayalı bir Çankırı tarihi yaratılmakta, Evliya celebi Çankırı daki su sarnıcın bahseder. Neden araştırılıp gün ışığına çıkartılmaz,( İhvan sitesi üzerinde ki inşaat çalışmalarında sekiz ila on adet toprak boru (külk) çıktı, muhtemelen bu borularda su sarnıcımızda bağlantılı idi ! Ama ne yazık ki ilgili firma, Belediyemiz kültür Müdürlüğümüz bu boruları kepçe ve dozerlere kurban ettiler, Yetkililer Çankırımızda ki tarihi eserlerin ortaya çıkartılmasından rahatsızlık mı duymakta… Benzer bir olay da Çankırı daki yer altı ve dehlizlerinde yaşanmakta, yüzlerce Çankırılı yurttaşımız girdiğini gördüğünü söylüyor! Toki çalışmalarında ortaya çıkıyor! Ama ne hikmetse kimse araştırıp inceleyip gün ışığına çıkartılmasını istemiyor? İstemediği gibi toplu olarak bunları örtme karartma yoluna gitmektedirler, Sayın yetkililer sizlerin övünmekte ısrar ettiğiniz, yaptıklarınız yapmadıklarınızın gölgesinde nokta dahi olamaz, geleçek nesiller bugün yaşananları hayırla yad etmeyecektir bilesiniz
  • 6 yıl önce
    Bayramören ve köylerinde de tarihi yerler ve ırmagımız eski köprülerimiz var çok güzel piknik yerlerimiz yaylalar var beton yıgınlarını degil birazda YEŞİLLiKLERİ gösterin LÜTFEN,,
  • 6 yıl önce
    İstanbul da Beykoz, ANADOLUDA Çankırı Bayramören de DALKOZ köyü görülmeye deyer atalarımız boşa dememiş İSTANBUL Beykoz ANADULUDA DALKOZ KÖYÜ ...? SELAMLAR ,