İstiklal Marşı
Şanlı bayrağımızın göklerde dalgalanmasına anlam katan İstiklal Marşımızın kabulünün 104. yıl dönümünü kutlar, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u sevgi, saygı ve rahmetle anarız.
Zorluklarla kurulan bu Vatanı korumak boynumuzun borcudur. İstiklal Marşı'mızın kabulünün yıl dönümünü saygı, sevgi ve sadakat ile kutlarım.
12 Mart 1921'de TBMM'de ayakta alkışlanarak İstiklâl Marşı olarak kabul edilen şiir milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un bu millete çok büyük bir hediyesidir.
İslâm'ı, Allah ve Resul'ünü temsil eden Türk Bayrağından sonra, bu milletin bu aslına dalâlet eden din, iman, vatan, kahramanlık ile dolu 10 kıtalık bu muhteşem şiirin bazı kıtaları şu şekildedir:
"Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl / Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet, bu celâl / Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl, / Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl. ...
Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, / Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var! / Ulusun korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, / Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar. ...Bastığın yerleri "Toprak" diyerek geçme, tanı! / Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı, / Sen şehid oğlusun incitme yazıktır atanı, / Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda, / Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda! / Canı, canânı, bütün varımı alsında Hüdâ / Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.
Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli; / Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, / Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli / Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! / Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. / Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlal / Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, / Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.
Allah, Bir Daha Bu Millete Bir İstiklal Marşı Yazdırmasın!
12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır.
Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.
Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual
sorulmuştur. O ise şu cevabı vermiştir: "O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."
Ne Mutlu Türk’üm Diyene.
FACEBOOK YORUMLAR