İnfazı Olan Suçun Tekrar İşlenmesi (Tekerrür)
(Tekerrür)
Tekerrürün Önemi ve Yapılması Gerekenler
Giriş
Tekerrür, suç işlemiş bir kişinin tekrar suç işlememesi için caydırıcı olmayı hedefleyen bir kavramdır. Tekerrür hükümleri, failin ilk suçuyla tekrar suç işlemesi arasında farklılık gözeterek uygulanır. Bu makalede, tekerrürün önemi ve uygulama alanları ele alınacaktır.
Türk Ceza Kanunu ve Tekerrür
Türk Ceza Kanunu’nun 58. maddesi, tekerrür hükümlerini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, önceden işlenen suçtan dolayı kesinleşmiş bir hüküm verildikten sonra yeni bir suç işlendiğinde tekerrür hükümleri uygulanır. İnfaz edilmiş bir ceza olması şart değildir.
Tekerrürün Koşulları ve Uygulanma Şekli
Koşullar
Tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. İlk olarak, verilen ilk mahkûmiyet cezasının kesinleşmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, kesinleşmiş ceza bulunurken failin tekrar suç işlemesi gerekmektedir.
Eski Türk Ceza Kanununda cezanın infaz edilmiş olması şartı aranmış iken Yeni Türk Ceza Kanununda cezanın infaz edilmiş olma şartı kaldırılmıştır. Bu değişikliğin sebebi ise, cezasını infaz etmiş fail ile infaz etmemiş kişi arasında fark olmasını sağlamaktır.
Uygulama Şekli
Tekerrürün uygulanabilmesi için yerel mahkeme tarafından ceza verilmesi gerekmektedir. Soruşturma ve kovuşturma sürecindeki beraat veya ceza verilmemesi kararları, tekerrür hükümlerinin uygulanmasını engeller.
Tekerrürün Etkileri ve Hukuki Niteliği
Etkileri
Tekerrür hükümlerinin uygulanması, failin cezasında artış sağlar. Bu da infaz süresinin uzamasına yol açar. Mükerrirlerin cezaevi koşullarında daha uzun süre kalmaları amaçlanır.
Hukuki Niteliği
Tekerrürün hukuki niteliği, failin caydırıcılığı gözetmemesi nedeniyle kusurunun artmasıdır. Yani, tekerrür hükümlerinin uygulanması, failin cezasını ağırlaştırır.
Tekerrür Hükümlerinin Uygulanmayacağı Durumlar
Yaş Küçüklüğü ve Tekerrür
18 yaşından küçük kişiler hakkında tekerrür hükümleri uygulanmaz. İlk suç işlenirken 18 yaşını doldurmamış olsalar bile, ikinci suçta tekerrür hükümleri geçerli olmaz.
Uygulanamayacağı Durumlar
Tekerrür hükümleri, bazı durumlarda uygulanamaz. Genel af, özel af, suçun suç olmaktan çıkması, cezanın ertelenmesi, kabahatler, yabancı ülkelerde verilen hükümler, uzlaşma, dava zamanaşımı gibi durumlarda tekerrür hükümleri geçerli değildir.
Tekerrürün Uygulanması ve İnfaz Rejimi
Suçta Tekerrürün Uygulanması
Tekerrür hükümlerinin uygulanması, failin cezasını ağırlaştırır. Mükerrirlere özgü infaz rejimi, seçimlik cezanın hapis cezası olarak belirlenmesi, denetimli serbestlik gibi uygulamalarla gerçekleştirilir.
Mükerrirlere Özgü İnfaz Rejimi
Mükerrirlere özgü infaz rejimi, İnfaz Kanunu’nun 108. maddesinde düzenlenmiştir. Bu rejim, hükümlünün cezaevinde daha uzun süre kalmasını amaçlar. Müebbet hapis cezasında ise iyi halli geçirilen süre sonunda koşullu salıverilme hükümleri devreye girer.
Tekerrür Durumunda Yapılması Gerekenler
Tekerrür 1. kez tekerrür ve 2. kez tekerrür olarak ikiye ayrılır. 1. kez tekerrürde sadece cezanın infazında 2/3 olarak mı 3/4 olarak mı uygulanacağı noktasında farklılıklar vardır. Ama 2. kez tekerrürde alınan cezanın tamamının kapalı cezaevinde geçirir koşullu salıvermeden yararlanamaz. Halk arasında bu durum “4 te 4 ceza” olarak da tabir edilir.
Bu durumda ne yapılabilir?
1- Öncelikle sabıka kaydı doğru okunmalıdır. 2. kez tekerrür oluşabilmesi için 3 tane suçun meydana gelmesi gerekir. Burada 1. suçun infaz tarihi,
2. suçun işlendiği tarih ile infaz tarihi, 3. suçun işlendiği tarih çok önemlidir. Sabıka kaydı okunurken bu hususlara dikkat edilmeden hatalı karar verilebilir. Bu sebeple 2. kez mükerrirlere özgü infaz rejimi ile karşı karşıya kalanların bu hususa dikkat etmesi gerekir.
2-Tekerrüre esas olan suçlar uzlaştırma kapsamında olmasına rağmen uzlaştırma bürosuna gönderilmemiş olabilir. Ceza kesinleşmiş olsa bile uzlaştırma kapsamına giren suçlar uzlaştırma bürosuna gönderilmelidir. Uzlaştırmaya gönderilen suçlarda infazın durdurulması gerektiği için tekerrüre esas olan suç ortadan kalkacaktır. Bu sebeple 2. kez mükerrirlere özgü infaz rejimi ile karşı karşıya kalanların bu hususa dikkat etmesi gerekir.
3-Anayasa mahkemesi kararı ile; 7188 sayılı Kanun 31. Maddesi ile 5271 sayılı CMK’ya eklenen geçici 5. Maddenin D bendinin “01/01/2020 tarihi itibari ile kovuşturma evresine geçilmiş, hükme bağlanmış veya kesinleşmiş dosyalarda seri muhakeme usulü ile basit yargılama usulü uygulanmaz” hükmünün “…kovuşturma evresine geçilmiş, hükme bağlanmış …” ibaresinin Anayasaya aykırı olduğuna ve İptaline Karar Verilmiştir. Kesinleşmiş olsa bile aşağıda belirtilen suçlar seri muhakeme ve basit yargılama kapsamında olup, bu suçlardan mahkum olanlar cezalarının uyarlanması için mahkemeye başvurabilirler. Seri muhakemede ve basit yargılama usulünde cezaların süreleri yarıya kadar ineceği için denetim süreleri de geri çekilecektir. Sonraki işlenen suçların da tekerrür sürelerinin dışında kalma ihtimali olacağı için 2. kez mükerrerlik ortadan kalkacaktır.
Parada Sahtecilik (TCK madde 197, ikinci ve üçüncü fıkra)
Mühür Bozma (TCK madde 203)
Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan (TCK madde 206)
Kumar Oynanması İçin Yer ve İmkan Sağlama (TCK madde 228, birinci fıkra)
Hakkı Olmayan Yere Tecavüz (TCK madde 154, ikinci ve üçüncü fıkra)
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletlet Hakkında Kanunun 13. Maddesinin birinci, üçüncü ve beşinci fıkraları ile 15 inci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen suçlar
Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması (TCK madde 170)
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma (TCK madde 179, ikinci ve üçüncü fıkra)
Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması (TCK madde 268)
Gürültüye Neden Olma (TCK madde 183)
6831 sayılı Orman Kanununun 93 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen suç
1072 sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen suç
1163 sayılı Kooperatifler Kanununun ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaraları bendinde belirtilen suçlar4-En önemli noktalardan birisi de usulsüz tebligattır. Yerel mahkeme tarafından verilen kararlar posta memuru vasıtasıyla tebliğ edilir. Tebliğin usulsüz olduğu durumlarda aynı mahkemeye istinaf dilekçesi sunularak tebliğin usulsüz olduğu izah edilirse mahkeme de bu kararı uygun görürse kesinleşmiş cezayı kaldıracağı için, 2. kez mükerrerlik ortadan kalkacaktır.
Sonuç
Tekerrür hükümleri, suç işleyen bir kişinin tekrar suç işlememesi için caydırıcılık sağlamayı hedefler. Uygulama alanları ve koşulları dikkate alındığında, tekerrür hükümlerinin doğru ve etkili bir şekilde uygulanması önemlidir..
daha fazla bilgi için https://ilerihukuk.com.tr/iletisim/
Av. Rüstem KARADENİZ
Bu yazı 1881 defa okunmuştur.
FACEBOOK YORUMLAR