Necati Keskin

Necati Keskin


Yaşlılara Hürmet

01 Şubat 2022 - 06:45

Yaşlılara Hürmet

Dünya hayatı içerisinde geçirdiğimiz evrelerimiz içerisinde, Her doğan insanın yaşlı olma adayıdır. Önemli olan sağlıklı ve huzurlu yaşamaktır.

İnsan doğar, büyür, yaşlanır. Sonu ise  malum..

Tabii ki yaşlılık herkese nasip olmaz. Allah’ın verdiği ömür, kişiye göre değişir. Bazılarımız da doğarken, çocukken, gençken, bazen de yaşlanınca ölüm denen son durağa varır. Bu son duraktan sonraki hayatımızı ise inanıyorsak sonucunu Allah bilir.

Çünkü inanırız biliriz ki, o her şeye kadirdir.

Biz ülke olarak 65 yaşından itibaren daha ilerlemiş olanlara yaşlı olarak görürüz, Bu insanlarda doğal olarak, fizyolojik olarak zayıflama, dermansızlık, bacak kemiklerinde çarpıklık, dişler takma, kanında şeker ve yağ oranı ‘Kolesterol’, Kalp rahatsızlıkları gibi bizim tanımlayamayacağımız türlü hastalıkların çıkması doğanın gerçeğidir. Bir de ilerlemiş yaşlılar tabi ki çocuksu düşüncelere sahip olurlar, Yani halk tabiri ile yaşlanınca çocukluk dönemine geri dönmüş gibi olur ve onlar için insanın insana muhtaçlık dönemidir. Yani yaşlılıkta yaşamının zorluklarını düşünmek yaşlılara yardımcı olmaksa insani görevdir,

Her ailede var olan yaşlılarımızın yerine hiç kendinizi koydunuz mu? Yaşlılarla birlikte iseniz onlara bakış açınız ve gereken hürmeti göstermeniz vicdani duyguların gereğidir, onlara saygıda kusur etmemek, onların bekledikleri saygıyı esirgememek yapılan en büyük iyiliktir ve Yüce yaratıcıya olan saygıdır.

İnsan, doğumla başlayan hayatı ile yaşlılık basamaklarından çok hızlıca geçer. 16’lı yaşlarımda iken henüz askerliğime 4 yılım var diye o günleri hatırlayıp ne çabuk geçti 75 yıl diye hep iç geçiririm. İşte insanoğlu çocukluk ve gençlik zamanını yaşlılık zamanına geldiğinde Allah’ım, ne çabuk da geçip gitti bu yıllar diye hep hayıflanır dururuz.

Sonunda hayatımız ölüm denen bir son ile bu dünyadan göçer gideriz, Onun için dostlarım, yaşlılık hayatın bir gerçeğidir.

İslam dininde, Allah’ın emir ve buyruklarından Kuran’ı Kerim’in Nisa Suresi 36 ayeti ile bir çok ayetlerinde de, Peygamberimizin bu konudaki hadisleri de bu yöndedir. Allah ve Resulü, büyüklere saygı ve sevgiyi, ana ve babaya itaat etmeyi emretmiştir.

Siz ister hikaye deyin, ister masal deyin,  isterseniz bir efsaneden ibaret deyin, aşağıdaki şu olaya ortak bakışınız olsun.

İsmail Hakkı hazretleri müritlerinden istediği “Bana ölümü her gün hatırlatmalarını” istemiş, Müritleri de her gün ölümü İsmail Hakkı Hazretlerine hatırlatırlar. Yıllar sonra İbrahim Hakkı Hazretleri müritlerine artık göreviniz bitti der. Adamlar şaşkınlık içerisinde “neden efendim” derler. İbrahim Hakkı hazretleri ise müritlerine cevabı; “Artık saçlarıma aklar düştü, onlar bana her gün ölümü hatırlatıyor, size gerek kalmadı” der.

İşte böyle sevgili dostlarım!

Beni de saçlarıma aklar düşeli 35 yıl odu, hem de beyazın güzel tonundan, Bu duygu ve düşüncelerimle, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Necati KESKİN 01 Şubat 2022

Bu yazı 1310 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum