Necati Keskin

Necati Keskin


Yanan Ormanların Ahı

01 Ağustos 2025 - 00:03 - Güncelleme: 01 Ağustos 2025 - 07:11

Yanan Ormanların Ahı

Ülkemizin bir çok yerinde, nasıl ve neden çıktığını tesbit edemediğimiz veya sebebini bilemediğimiz ormanlarımız cayır cayır yanarkan, bu konuda benim ve benim gibi duyarlı vatandaşlarımızın nefes alırken bile ciğerimizden parçalar koptuğunu hisseder gibi oluyorum,

Yine Ormanlarımızın yandığı 27.06.2012 tarihinde Gazetemize yazdığım başlığı aynı olan yazıma bu kerre ilave olarak yine şunu söylüyorum. Ben her yıl bu haberleri bir yerlerden izlerim veya bir yerlerden okurum, hatırladığıma göre bilim adamlarının daha önceki yıllarda şöyle söylemişlerdi. “Yıl yıldan kötü geliyor, her yıl mevsimler bir diğerini aratıyor, bu yıl ise Türkiye son 70 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşayacak” diye söylenmişti.. Yazın kuraklık desen son derece fazla, bir sigara izmariti veya bir kıvılcım tüm ormanların bir anda yanmasına, yüreklerimizin dağlanmasına sebep oluyor, haberleri her açtığımda yanan ormanları izlediğimde, vücudumda bir şeylerin söküldüğünü, yağlarımın eridiğini hissediyorum. Üzülmemek içinse haberleri kapatmakla, veya başka bir kanala geçmekle buluyorum. Orman yangınları duymamak için normal haberleri bile izlemekten korkar oldum.

Allah kahretsin, Karabük’te meydana gelen orman yangınına gözlerimle şahit oldum, göklere yükselen alevler çok ürkütüçü, ve yürek parçalayıcı bir görüntü bu vesileyle yangını söndürmeye gelenlere de Mevla’m yardım etsin, güç, kuvvet versin.

Ülkemizin bir çok yeri alevlere teslim, 15 gündür ormanlarımız cayır, cayır yanıyor, bunun yanında sadece ağaçlar ve yerdeki bitkiler yanmıyor, milyonlarca hatta karınca ve böcek türü yanında, kaplumbağalar,  kertenkeleler, yılanlar, ayılar, kurtlar, tilkiler, çakallar, kuşlar, yuvalarında yavruları ile birlikte yanıyor. Bir ağacın yanması demek 70 yıllık emeğin heba olması demek Orman içerisindeki  bağlı köylerin durumları ise bir felaket. Sözün özü “Milli servet yanıyor”..

Bazı uzmanların görüşlerine göre, Ülkemizde ki orman yangınları iki sebebten çıkıyor, Birincisi; ve yüzde doksanı insanların dikkatsizleri sonucunda çıkıyor. Yani anız yakma, sigara izmariti, piknik yapanların bıraktıkları şişe kırıkları ile çobanların yaktıkları ateşden dolayı yapılan ihmaller, diğer ikincisi ise doğa olaylarının sebeb olduğu yangınlar, mesela yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan yangınlar ile eneji hatlarındaki kıvılcımlardan çıkan yangınlar ki genelde hem sayı olarak az..

Ne olursa olsun orman yangınlarında bu işi kasti yapanların veya her hangi bir ihmalin doğurduğu tehlikeye sebeb olanların, bu yananların ahı ve vebali çok büyüktür.

Ünlü İslam bilginleri ağaçların, çalıların, otların ve bitkilerin  canları vardır. Onlarında duyguları vardır. Hatta bazı konularda onlar insanlardan daha ileridir derler,

İstanbul fatihi 8. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet “Ormandan bir dal kesenin başını keserim” sözünü boşuna söylememiştir.

Lüzumsuz yere ağaç kesen canidir. Ormanları yakanlar, başkalarına ibret olacak şekilde cezalandırmayanları, Bu dünyada cezasız kalsalar bile inşallah Mahkeme-i Kübra’da suç ve günahlarının hesabına mutllak vereceklerdir.

Yanan ormanlarımızda bir çok hayvan cayır, cayır yanıyor, yanıyorken de göklere sadece alevleri ve dumanları yüksemiyor, alevlere teslim olan canlııların da ‘ah’ları yükseliyor. Bir yazarımız şöyle demiş “Ağaç susar, orman susmaz. İnsan susarsa vicdan yanar. Yangın sadece ormanı değil, bizim insanlığımızı da  tutuşturuyor, Vicdanları da kararıyor”.

Bu “ah”lar kim olursa olsun bir gün onları da yakar.Yüce Yaratıcı Kuran-ı Kerim’inin Abese suresi 24-32. ayetinde söyle buyurmuştur. “Yağmurları yağdırdık, sonra toprağı göz göz yardık da oradan ekinler, üzüm bağları, sebzeler, zeytin ve hurma ağaçları, iri ve sık ağaçlar (ormanlar), bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik işte bunlar sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir, onları korumanız  emredilmiştir.”

Bizde insan olarak diyoruz ki her şeye kadir olan ve her şeyi en iyi bilen Ulu Tanrım; Ormanları ateş çemberi haline getirenlerin cezalarını bizlere de hissettir ki, ondan ibret almayanlar ibret alsın.

Hoşça kalın.


Necati Keskin


01 Ağustos 2025

Bu yazı 568 defa okunmuştur.