Bayat Ve Artık Ekmeklerin İsrafı
Ülke çapında 31 Mart 2024 tarihi itibariyle yerel seçimler yapıldı. Partilerin seçim çalışmalarıda sona erdi ve İktidar mücadelesi sonunda kazananlar belli oldu.
Kazananlar 6 ay kadar önce belli oldu, fakat ülkemiz et, ekmek gibi diğer gıda ürünleri ile pazar ve market fiyatlarının yüksel olması sebebiyle, bilhassa emekli ve dar gelirli olanların Ankara, İstanbul gibi metropollerde hatta ikamet ettiğim Safranbolu’da dahil ucuz ekmek alabilmek için vatandaşların belediye büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturması ramazan boyunca da diğer günlerde de hoş görülen bir manzara değildi.
Benim yazımın konusu ekmek kuyrukları değil, halkımızın dikkatini çekmek, israfın önüne geçmek, ülke nüfusunun yüzde yirmisine yakını yoksulluk sınırında gariban bir halk kitlesinin bulunduğu bu ülkede her gün yüzlerce ton ekmeğin çöpe atıldığı için dikkate alınması gereken milli bir görevdir bu.
Ekmek; Yüce Mevla’mın bize verdiği bir nimettir yeri de çöplük değildir.
Mahalle aralarında bulunan çöp konteynerin içine veya yanlarına poşet içerisinde bırakılmış ekmekler her gün mevcut. Aslında bu bayat ekmeklerin buralara atılması bizim çok varlıklı bir ülke olduğumuz anlamına gelmez, Bu sadece israfa yönelik bir tutumdur.
Ülke nüfusunun tahmini yüzde 90 civarında Müslüman olarak yaşayan ve Yüce Mevla’ya tevekkül eden inançlı insanlarımızın yurt çapında yüzlerce hatta binlercesi sokak hayvanlarının bakımlarına kendilerini adamış insanlar her yörede mevcut, veya hayvancılıkla uğraşan vatandaşların toplamaya çalıştığı bayat ve artık ekmekleri israf olmadan bu şekilde değerlendirmek üzere aileleri uyarıcı bir öncü kuruluş veya bazı belediyeler yöresinde bulunan aileleri uyararak, bayat veya artık ekmeklerin çöpe atılmaması için poşetlerine doldurularak, belirli yerler belirlenerek hayvan sahibi vatandaşların kullanmaları için bizler büyük bir israfın önüne geçmiş oluruz.
Sizde Google’ye girip israfın boyutlarını okuyun derim. Zira Gıda israfı ise tüm israf kalemleri arasında en yüksek değerlere sahip. Ülkemizde de yıllık hemen hemen 15 milyona yakın ekmek çöpe atılıyor. Bir gıda ürününün çöpe gitmesi, bu israf ülkemize 15 milyar lira gibi büyük bir paraya mal olmaktadır. Ayrıca israf ettiğimiz bir ekmeğin soframıza gelinceye kadar geçen sürede verdiğimiz emeğin dışında yapılan bütün harcamaların tamamının boşa atıldığı anlamı çıkıyor ki bu da ülkemize en az 25 -30 Milyar liranın çöpe atılması demektir.
İnternette okumuştum Gaziantep'te merkez Şahinbey Belediyesi ekonomiye katkı ve israfı engellemek amacıyla hazırlattığı “Bayat Ekmekle yemek, pasta ve tatlı tarifleri” kitabını vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıyor.Ülkemizdeki bütün belediyelerin örnek alması gereken bir uygulama olduğuna inanıyorum.
Bu konuda her insanın duyarlılığa davet ediyorum. Yatılı okullar, yurtlar, oteller ve askeri kışlalar ile evlerimizdeki sofralarımızdan artan ve bayat ekmeklerin kullanım yerleri çok fazla olmasına rağmen bu yazımı okuyup ta hala ekmeğin çöpe atılmasını içine sindirenlere şunu söylemek istiyorum.
Yukarıda arz ettiği sadece ekmek israfından 15 milyar gibi bir para çöpe atılmadan bizim geleceğimiz olan gençlere yönelik harcama yapıldığını düşünün, Lütfen ileriye dönük bir yatırım projesidir bu. Lütfen vicdan muhasebesi yapın derim. Bu vesileyle sizi israftan kaçınmanızı diliyorum, Dünyada 1,5 milyar insan açlık ile boğuşurken temel gıda ekmeğin israf edilmesi ne dinen ne de ahlaken, ne de vicdanen doğru değildir."
Bu konu hakkında köylerde muhtarlar, ibadet hanelerde vaizler, mülki amirler ile belediyelere büyük görevler düşmektedir.
Çünkü ekmek en büyük nimettir,
Asla yeri sokaklarda poşet içinde, çöplüklerin yanı olmamalı..
Tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kalın sağlıklı kalın.
Necati KESKİN
15 Eylül 2024
FACEBOOK YORUMLAR